Comarnic, Prahova

căutare

Comarnic, Prahova

Comarnic este un oraş în judeţul Prahova, Muntenia, România, format din localităţile componente Comarnic (reşedinţa), Ghioşeşti, Podu Lung, Poiana şi Posada. Este situat în zona de contact a Subcarpaţilor Prahovei cu prelungirile sudice ale Munţilor Baiu, extins în lunca şi pe traseele de pe stânga râului Prahova, la 500–580 m altitudine, la 52 de kilometri nord-vest de oraşul Ploieşti.

Aşezare

Oraşul se află în valea Prahovei, în nord-vestul judeţului. Localitatea sa principală se află pe malul stâng al Prahovei, în vreme ce pe malul drept există mai multe dintre localităţile rurale componente. Este străbătut de şoseaua naţională DN1, care leagă Ploieştiul de Braşov. La Comarnic, din acest drum se ramifică DJ101S, care duce spre Secăria şi Valea Doftanei, precum şi DJ101R, care duce spre Breaza, pentru a reveni apoi în acelaşi DN1.

Prin oraş trece calea ferată Ploieşti-Braşov, pe care este deservit de gara Comarnic şi de haltele Posada şi Valea Largă.

Istorie

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Comarnicul era o comună rurală, formată din 9 cătune: Comarnic(Vatra Satului), Poiana, Ghioseşti, Podul Vârtos, Podul Neagului, Posada, Podul Lung, Podul Corbului şi Secăria totalizând 4365 de locuitori, şi aflată în plaiul Peleşul din judeţul Prahova. Avea o şcoală mixtă din 1865, în 1892 învăţând acolo 161 de copii (din care 35 de fete); două biserici (una în Comarnic, zidită de familia Bibescu în 1815, şi una în Podul Neagului zidită de logofătul Pârvul Cantacuzino şi de tatăl său, în 1661). Pe lângă acestea, în comună existau pe râul Prahova 3 mori, două fierăstraie şi 2 fabrici de var hidraulic.

Prin creşterea şi extinderea localităţii principale, ea a înghiţit mare parte din satele componente, în 1925 figurând în Anuarul SOCEC doar 6 sate: Comarnic, Ghioseşti, Podu Cerbului, Poiana, Posada şi Secăria. Satul Secăria s-a separat în 1931, formând o comună separată. În 1938 comuna era inclusă în plasa Sinaia din judeţul Prahova. În 1950, a fost inclusă în raionul Câmpina din regiunea Prahova, iar apoi regiunea Ploieşti. În 1968 a fost declarat oraş şi inclus în judeţul Prahova, având doar cele 5 localităţi — cea principală, plus Ghioşeşti, Podu Lung, Poiana şi Posada.

Monumente istorice

În oraşul Comarnic se află biserica „Sfânta Treime” a fostului schit Lespezi (1661–1675, cu refaceri în 1798 şi 1819), monument istoric de arhitectură de interes naţional, aflat în localitatea componentă Posada.

În rest, alte douăzeci şi trei de obiective din oraş sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Prahova ca monumente de interes local. Unul dintre ele este clasificat ca monument memorial sau funerar: o cruce de pomenire, din piatră, datând din 1741, aflată la marginea şoselei spre Sinaia, în localitatea Posada. Celelalte sunt clasificate ca monumente de arhitectură: ansamblul urban (mijlocul secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea); casele cu parter comercial Al. Negulescu (1879), Ticu, Iancu Comşescu (1890), Anica Bunghez, Marian Năsulea (1900), Bădiceanu, Ion Voiculescu (sfârşitul secolului al XIX-lea), Marin Voiculescu (1920), conacul George Valentin Bibescu (1878); casele George Valentin Bibescu (1890), Elena Dumitrescu (1895), Ion Arbore (1899), Emilian Piciorea, Ion Drăgănescu (1900) Al. Machedon, Aurel Năstase, Elena Nicolae (sfârşitul secolului al XIX-lea), Elena Buliga, Mihai Dumitrescu (1910), Paraschiva Creţu (1924) şi dr. Constantin Crăsan (1930).

Personalităţi

De-a lungul timpului au trecut şi au locuit în acest oraş pictorul Nicolae Grigorescu, scriitorul Ion Luca Caragiale, poetul Simion Stolnicu (liceul din oraş purtându-i numele). De numele acestui orăşel de munte se leagă şi o parte din saga familiei Bibescu. Martha Bibescu a iubit aceste meleaguri, fapt pentru care şi-a construit o reşedinţă pe domeniul pe care familia îl deţinea la Comarnic care astazi găzduieşte actualul Muzeu Cinegetic Posada.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

COSMOS 94 N

COSMOS 94 N

ZIMBRUL B & G

ZIMBRUL B & G

RODIVERS SERVICE

RODIVERS SERVICE

VALEA PRAHOVEI RA

VALEA PRAHOVEI RA

PISOTI COM

PISOTI COM

TRAVIS GROUP IMPEX

TRAVIS GROUP IMPEX

VARKANIS

VARKANIS

TERESION

TERESION

PRAHOVA COM SA director

PRAHOVA COM SA director

Elecdan Impex

Elecdan Impex

MIART PRETTY ART

MIART PRETTY ART

ALEXIS IMPEX

ALEXIS IMPEX

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro