Scorniceşti, Olt

căutare

Scorniceşti, Olt

Scorniceşti este un oraş în judeţul Olt, Oltenia, România, format din localitatea componentă Scorniceşti (reşedinţa), şi din satele Bălţaţi, Bircii, Chiţeasca, Constantineşti, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăileşti-Popeşti, Mogoşeşti, Negreni, Piscani, Rusciori, Șuica şi Teiuş. Are o populaţie de 11.766 de locuitori. A fost declarat oraş în 1989.

Aici s-a născut fostul preşedinte comunist român Nicolae Ceauşescu. Localitatea a beneficiat de numeroase avantaje în perioada în care acesta s-a aflat la conducerea statului, fapt care a determinat transformarea rapidă dintr-un mic sat într-o localitate de tip urban. După 1989 se resimte un recul în viaţa urbei.

Date geografice

Oraşul Scorniceşti este situat în partea de nord-vest a judeţului, mai precis în podişul Getic, platforma Cotmenei şi ocupă o suprafaţă de 158,96 km2 (cea mai mare suprafaţă din judeţul Olt) din care circa 14 000ha sunt redristribuite pentru domeniul agricol. Relieful este de podiş tabular, cu interfluvii largi separate de văi late de 300-500 de metri cu orientare predominant N-S. Altitudinile variază între 180m în zona sudică a localitaţii la graniţa cu Potcoava, 250-260m pe platou şi 220m în zona centrului urban. Din punct de vedere petrografic, zona Scorniceşti este alcătuită din argile, pietrişuri şi nisipuri, roci care determină o serie de procese geomorfologice. Este străbătut de pârâul Plapcea, afluent al râului Vedea şi de afluenţii acestuia: Plapcea Mare, Plapcea Mică, Teiuş, Șuica, Mogoşeşti, Negrişoara etc. Prin zona centrală a oraşului trece Plapcea Mică, pârâu cu scurgere predominant primăvara, care este canalizat în zona oraşului. Pe teritoriul localitaţii, pe cursul acestor râuri au fost amenajate mai multe lacuri (Rusciori - 32ha - 1 milion mc, Șuica, Teiuş) care constituie adevărate atracţii pentru iubitorii pescuitului. Ca tip de vegetaţie tipic pentru zona Scorniceşti trebuie menţionate pădurile de stejar, păduri în care trăieşte o bogată faună (cerbi, porci-mistreţi, iepuri) motiv pentru care oraşul este vizitat anual de sute de împătimiţi ai vânătorii.

Infrastructura

Zona centrală a Scorniceştiului beneficiază de alimentare cu apă dintr-o reţea reabilitată şi de o reţea de canalizarea cu lungimea de 10,5 km. Apele menajere sunt epurate în staţia din satul Piscani. Există planuri pentru extinderea acestor reţele la nivelul întregii localităţi. Reţeaua cu gaze alimentează zona urbană şi 40 de gospodării din satul Bircii. În privinţa reţelei de drumuri, centrată pe DN65, atât satele componente, cât şi zona centrală beneficiază de drumuri cu covor asfaltic. Există un sistem nou de colectare şi depozitare a deşeurilor menajere înfiinţat în 2008.

Economia

Până în 1989 Scorniceştiul devenise un important centru agricol şi agroindustrial cu activităţi în toate ramurile agriculturii: culturi de cereale în regim intesiv (inclusiv suprafeţe irigate), pomicultură (cultura prunului şi mărului), legumicultură (complex de sere), zootehnie bazată pe complexe de creştere a păsărilor, a ovinelor şi a bovinelor. După 1989, odată cu revenirea proprietăţii individuale asupra terenului, activitatea agricolă a suferit un recul. În prezent există o componenta de agricultură de subzistenţă practicată de micii fermieri şi o componentă, cu tendinţă ascendentă, de agricultură bazată pe obţinerea profitului. Această a doua categorie cuprinde ferme de expoatare a terenurilor arabile şi ferme de creştere a porcinelor, a păsărilor şi a ovinelor.

Industria oraşului a suferit două mari curbe descendente: una la începutul anilor 2000, când au dispărut fabricile de procesare a produselor alimentare şi alta în perioada 2008-2010, când fabrica de piese şi subansamble auto a fost închisă, iar mare parte din fabricile de confecţii textile, aparute în anii 1990 au avut parte de restructurări masive. În prezent sectorul industrial se rezumă la fabrici de confecţii textile, unităţi de topire, turnare şi prelucrare a aluminiului şi unităţi din industria alimentară.

Activitatea comercială în Scorniceşti a luat amploare odată cu dezvoltarea urbană a localităţii şi, în prezent constă într-o piaţă agroalimentară, un supermarket, mai multe magazine alimentare, de îmbrăcăminte, farmacii şi alte unităţi necesare pentru aprovizionarea localnicilor şi a locuitorilor comunelor învecinate.

Cultura

Pe teritoriul oraşului se află Casa de cultură şi biblioteca orăşenească; muzeul a fost desfiinţat, aceeaşi soartă având-o şi cinematograful. Cunoscutul ansamblu folcloric Căluşul Scorniceşti, la care au activat de-a lungul timpului numeroşi interpreţi şi dansatori, are acum doar secţie pentru juniori. Tradiţia căluşului este totuşi prezentă în fiecare an la sfârşitul lunii iulie în timpul festivalului „Sărbătoarea pâinii”, festival de muzică şi dansuri populare dedicat încheierii recoltatului grâului.

Sănătate

Pe teritoriul oraşului se află Spitalul de pneumoftiziologie Olt, Policlinica oraşului, un centru de permanenţă, o subunitate SMURD şi Staţia de ambulanţă. De remarcat este că pe teritoriul oraşului nu există un spital de urgenţă, cea mai apropiată unitate fiind Spitalul Judeţean Slatina.

Sport

Scorniceştiul beneficiază de un stadion de fotbal cu o capacitate de 18 000 de locuri. Dotările stadionului în momentul construcţiei includeau: scaune la tribuna I, tribună oficială, spaţii pentru presă, vestiare, saună, bazin de înot sub tribuna II, gazon cu sistem de drenare al apei, camere de locuit pentru cantonamente (sub tribuna I). Din păcate, în prezent, stadionul este într-o stare de degradare marcată.

De asemenea, în Scorniceşti se mai găsesc două săli de sport.

Echipa de fotbal FC Olt Scorniceşti a jucat mai multe sezoane în Liga 1, promovând în 1981 şi fiind retrogradată în 1990. La FC Olt au evoluat jucători cunoscuţi ca: Dorinel Munteanu, Victor Piţurcă sau Dan Petrescu. Acum echipa joacă în liga a 4-a.

Turism

Casa natală a fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu este singurul monument turistic valorificat. Hotelul "President", situat în apropierea DN65 (E574) - 4*, căruia i se adăuga o serie de hanuri şi moteluri asigură cazarea în zonă. Pe malul lacului Rusciori, la 5 km N de centrul oraşului, se află complexul turistic "Rusciori" care oferă atât cazare cât şi restaurant şi lac de pescuit. De asemenea, pe lacurile Șuica şi Teiuş se practică de asemenea pescuitul sportiv. La 15 km N de Scorniceşti este pădurea Seaca - rezervaţie de vânătoare, care ofera posibilităţi de cazare în fosta cabana de protocol. Tot în zona pădurii Seaca se află bisericile de lemn Seaca şi Cornăţel, monumente istorice din secolele 15-16.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

BARBULESCU SPICUL SNC

BARBULESCU SPICUL SNC

SUPER YILDIZ

SUPER YILDIZ

AUTOMECASNICA

AUTOMECASNICA

IDO LUDIA

IDO LUDIA

AGRO FLEXIM

AGRO FLEXIM

AGROMEC SCORNICESTI

AGROMEC SCORNICESTI

FLORIN &A

FLORIN &A

CARPATINA M.D.V.

CARPATINA M.D.V.

DALMOVI

DALMOVI

VIVA

VIVA

SIDERTUBE

SIDERTUBE

CRIMAN PRODCOM

CRIMAN PRODCOM

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro