Luduş, Mureş

căutare

Luduş, Mureş

Luduş (în trecut Ludoşul de Mureş; în maghiară Marosludas, în trad. „Gâştele de pe Mureş”) este un oraş în judeţul Mureş, Transilvania, România, format din localităţile componente Avrămeşti, Cioarga, Ciurgău, Fundătura, Gheja, Luduş (reşedinţa) şi Roşiori.

Localizare

Luduşul este situat în partea centrală a Podişului Transilvaniei (la 44 km de municipiul Târgu Mureş). Din punct de vedere geografic oraşul Luduş este situat la intersecţia dintre paralele 24o 07’ longitudine estică şi 46o 29’ latitudine nordică, la 279 m altitudine. Luduşul ocupă peste 67 km² si circa 1% din suprafaţa judeţului Mureş. Administrativ oraşul are în componenţa sa localităţiile Avrămeşti, Cioarga, Ciurgău, Fundătura, Gheja şi Roşiori, cele mai însemnate fiind Gheja cu peste 1.500 locuitori şi Roşiori cu 900 locuitori.

Oraşul Luduş se găseşte pe ambele maluri ale râului Mureş, pe drumul naţional DN15, între Turda şi Târgu Mureş.

Istoric

Luduşul este pomenit prima dată conform documentelor istorice în 1333. De-a lungul timpului apare sub următoarele denumiri: Ludas 1333, Ludas 1377, Lwdas 1439, Ludas 1461, Ludas 1733, Ludos 1750, Maros-Ludas 1760-1762, Maros Ludos, Ludos 1854 Ludaş-Mureş şi Ludoşul de Mureş 1920 şi în 1928 Luduş - formă care nu s-a mai schimbat până astăzi.

În perioada interbelică a fost reşedinţa plăşii Luduş din judeţul Turda.

Luduşul a fost declarat oraş în anul 1960.

În Luduş îşi are sediul o judecătorie, aflată în raza teritorială a Tribunalului Mureş şi a Curţii de Apel Târgu Mureş.

În acest oraş a fost confecţionată şi instalată o copie a Statuii Lupoaicei (“Lupa Capitolina”), simbolul latinităţii poporului român.

Locuri în Luduş

Biserica Reformată este cea mai caracteristică clădire din oraş. Turnul bisericii se poate identifica chiar de la intrarea în oraş. Biserica construită în stil neoclasic în 1889 dovedeşte faptul că Luduşul a început să devine un oraş chiar în Imperiul Austro-Ungar. Renovarea totală a clădirii a început în 2007 şi s-a terminat în 2009 cu ajutorul Episcopiei Reformate din Transilvania şi a Republicii Ungare. În 2009 parohia a sărbătorit aniversarea a 120 de ani de la inaugurarea bisericii. Biserica reformată cu instituţiile sale este un centru cultural a comunităţii maghiare din oraş. În fiecare an sunt organizate expoziţii de artă, festivaluri culturale şi concerte de muzică clasică.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

MARYSORALEX

MARYSORALEX

MIDAS CD

MIDAS CD

CATANA ROMULUS

CATANA ROMULUS

C & D RECRUITMENT

C & D RECRUITMENT

LEVTRANS IMPEX

LEVTRANS IMPEX

NEPROSERV

NEPROSERV

Lecram

Lecram

BOEM DESIGN

BOEM DESIGN

IMPORT EXPORT SCHUSTER

IMPORT EXPORT SCHUSTER

ANCAMIR IMPEX

ANCAMIR IMPEX

CRISTI COM

CRISTI COM

RODVAS

RODVAS

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro