Popeşti-Leordeni, Ilfov

căutare

Popeşti-Leordeni, Ilfov

Popeşti-Leordeni este un oraş în judeţul Ilfov, Muntenia, România. Localitatea se află în vecinătatea sud-estică a municipiului Bucureşti, la ieşirea către Olteniţa, fiind un oraş-satelit al Capitalei. Conform recensământului din anul 2011, Popeşti-Leordeni are o populaţie de 21.895 de locuitori, fiind al patrulea centru urban al judeţului Ilfov din punct de vedere demografic, după Voluntari, Pantelimon şi Buftea. Aşezarea este cunoscută drept locul unei vechi comunităţi de bulgari catolici.

Geografie

Oraşul Popeşti-Leordeni se află la sud-est de municipiul Bucureşti, pe malul drept al râului Dâmboviţa. De centrul capitalei îl despart 9 kilometri. Prin oraş trece şoseaua naţională DN4, care leagă Bucureştiul de Olteniţa. Aceasta se intersectează, la limita sud-estică a oraşului, cu şoseaua de centură a Bucureştiului.

Suprafaţa oraşului este de 5.580 ha. Suprafaţa de intravilan este de 970 ha, în timp ce extravilanul ocupă 4.610 ha.

Istorie

Localitatea Popeşti apare pentru prima dată în documente încă din anul 1532, când se face pomenire de moartea lui Vlad Vodă, înecat în apele Dâmboviţei. În anul 1632, când Sofica, fiica vornicului Stoica din Sinteşti, s-a căsătorit cu boierul Gheorghe Caridi, aceasta a primit în dar jumătate din satul Popeşti, cealaltă jumătate cumpărând-o mai pe urmă.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al oraşului erau organizate comunele Popeşti-Conduratu şi Leurdeni, în plasa Dâmboviţa a judeţului Ilfov. Comuna Popeşti-Conduratu era formată din două sate, Popeşti-Români şi Popeşti-Pavlicheni, 810 locuitori, în majoritate bulgari romano-catolici, care trăiau în 154 de case. În comună funcţionau o şcoală mixtă, o biserică ortodoxă şi una catolică. Comuna Leurdeni era formată din satele Leurdeni-Români şi Leurdeni-Sârbi, având 496 de locuitori. În comună funcţionau o maşină de treierat cu aburi, o şcoală mixtă cu 8 elevi (din care 3 fete) şi o biserică. În anul 1873, cele două comune au fost unite sub numele de Popeşti-Leurdeni iar în 1925 comuna făcea parte din plasa Pantelimon a aceluiaşi judeţ şi fiind compusă din satele Popeşti-Pavlicheni (reşedinţa), Popeşti-Români, Leurdeni şi cătunul Cula, având o populaţie de 2100 de locuitori.

În 1950, comuna Popeşti-Leordeni a fost arondată raionului N. Bălcescu din oraşul republican Bucureşti, iar în 1968, a devenit comună suburbană a municipiului Bucureşti, toate satele ei fiind contopite într-unul singur. În 1981, a trecut la Sectorul Agricol Ilfov, subordonat municipiului Bucureşti, sector devenit în 1997 judeţul Ilfov.

Monumente istorice

Opt obiective din oraşul Popeşti-Leordeni sunt incluse în Lista monumentelor istorice din judeţul Ilfov ca monumente de interes local. Șase dintre ele sunt clasificate ca situri arheologice (între care ruinele conacului Costaforu), iar două ca monumente de arhitectură — ansamblul fostului conac Manu, datând din secolele al XVII-lea–al XIX-lea, cu pivniţele boltite şi biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”; şi Biserica Vintilă Vodă din Popeşti-Leordeni, cu hramul „Sfânta Alexandrina” şi „Sf.Ierarh Nicolae” din cartierul Popeşti-Români (construită în anul 1676).

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Mâine vor fi Moşii de Vară. Să le purtăm veşnică amintire, preţuire şi recunoştinţă celor adormiţi, să le aducem lumină şi să facem parastase în cinstea lor!

Mâine vor fi Moşii de Vară. Să le purtăm veşnică amintire, preţuire şi recunoştinţă celor adormiţi, să le aducem lumină şi să facem parastase în cinstea lor!

jurnaluldeilfov.ro - Ilfov

În zi de pomenire a celor răposaţi, să ne rugăm şi pentru cei dispăruţi fără urmă, pentru cei ce s-au stins în lagăre, în războaie sau închisori Să împărţim din bucatele pregătite şi nevoiaşilor de lângă noi   An de an, marea sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh este precedată, de un alt eveniment religios, deosebit […]

La Domneşti, s-a petrecut la… Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Cireşar, de Ziua Copilului

La Domneşti, s-a petrecut la… Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Cireşar, de Ziua Copilului

jurnaluldeilfov.ro - Ilfov

Sărbătorirea copiilor, de ziua lor, pe 1 iunie, s-a petrecut, la Domneşti, în curtea Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu”, din localitate, între orele 11.00 şi 17.00, prin gija Primăriei şi a Consiliului Local Domneşti. Coordonatorul de proiecte din partea Primăriei Domneşti, care s-a ocupat ca totul să iasă perfect, a fost inspectorul de specialitate Doina Maria […]

Unitati

ALEXIS EXCHANGE HOUSE

ALEXIS EXCHANGE HOUSE

Gaviota Simbac

Gaviota Simbac

S T S INTERCONSULT

S T S INTERCONSULT

dream lighting

dream lighting

EXPERT MULTISERVICE IMPEX

EXPERT MULTISERVICE IMPEX

Restaurant Belmondo

Restaurant Belmondo

VLAD MARKET

VLAD MARKET

Neoplaza

Neoplaza

A&G MED TRADING

A&G MED TRADING

LOTUS 4 ACTIV

LOTUS 4 ACTIV

PRIMA SKY

PRIMA SKY

MARU

MARU

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro