Feteşti, Ialomiţa

căutare

Feteşti, Ialomiţa

Feteşti este un municipiu în judeţul Ialomiţa, Muntenia, România, format din localităţile componente Buliga, Feteşti (reşedinţa), Feteşti-Gară şi Vlaşca. În 2011, avea o populaţie de 30.217 locuitori.

Aşezare

Oraşul se află în sud-estul extrem al judeţului, pe malul stâng al braţului Borcea al Dunării. Este străbătut de autostrada Bucureşti–Constanţa, pe care este deservit de o ieşire; de asemenea, de la această ieşire, şoseaua naţională DN3A duce spre vest până la Lehliu-Gară (judeţul Călăraşi), iar şoseaua naţională DN3B duce spre nord la Giurgeni (unde se termină în DN2A) şi spre sud la Călăraşi. Din DN3B, la Feteşti porneşte şi şoseaua judeţeană DJ212, care duce spre nord la Platoneşti, Țăndărei (unde se intersectează cu DN2A), Mihail Kogălniceanu şi mai departe în judeţul Brăila la Berteştii de Jos, Stăncuţa, Gropeni şi Chiscani (unde se termină în DN21).

Prin Feteşti trece şi calea ferată Bucureşti-Constanţa, pe care este deservit de staţia Feteşti. La Feteşti, din această linie se ramifică o altă cale ferată ce duce la Țăndărei şi Făurei.

Istorie

Aşezarea Feteşti a fost menţionată pentru prima dată în anul 1528 într-un document emis de domnul Țării Româneşti, Radu de la Afumaţi.[necesită citare]

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Feteşti avea statut de comună rurală în cadrul plăşii Ialomiţa-Balta a judeţului Ialomiţa. Ea era formată dintr-un singur sat şi avea 1236 de locuitori. În comună funcţionau o staţie de telegraf şi poştă, două şcoli (una de băieţi cu 29 de elevi şi una de fete cu 25 de eleve) şi o biserică. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna drept reşedinţă a plăşii Feteşti a aceluiaşi judeţ, fiind compusă din satele Gara Feteşti şi Feteştii Noi, cu 5312 locuitori. În 1931, existau două comune, Feteşti (cu satele Buliga, Feteşti şi Feteştii Noi) şi Feteşti-Gară (cu satele Feteşti-Gară şi Colonişti), dar cele două comune au fost în scurt timp reunite.

Devenit între timp oraş, Feteşti a devenit în 1950 reşedinţa raionului Feteşti din regiunea Ialomiţa, apoi (după 1952) din regiunea Constanţa şi (după 1956) din regiunea Bucureşti. În 1968, a revenit, în componenţa actuală, la judeţul Ialomiţa, reînfiinţat. Din 1995, oraşul are statut de municipiu.

Monumente istorice

La Feteşti se află Podul Regele Carol I între Feteşti şi Cernavodă, proiectat de inginerul Anghel Saligny pentru asigurarea legăturii feroviare între Bucureşti şi Constanţa; tot aici se află şi gara Feteşti şi depoul CFR, toate monumente istorice de arhitectură de interes naţional.

În rest, la Feteşti mai există opt obiective incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Ialomiţa, ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, aflat „La Scursoare”, ce conţine urmele unei aşezări medievale timpurii din secolele al X-lea–al XI-lea. Celelalte şapte sunt clasificate ca monumente de arhitectură — biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1882) din strada Constantin Brâncoveanu; două case cu prăvălie (1905 şi 1923) din strada Călăraşi; şcoala generală nr. 2 (1873); spitalul (1908); moara ţărănească (secolul al XX-lea) din strada Borcea; şi biserica „Sfântul Nicolae” (1884) din cartierul Dudeşti.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

MAXIMUS

MAXIMUS

CHIREA IMPEX

CHIREA IMPEX

Restaurant Rustic

Restaurant Rustic

Tractari Fetesti

Tractari Fetesti

DOMIXT IMPEX

DOMIXT IMPEX

TRUCK & BOAT SK

TRUCK & BOAT SK

CONTCOM

CONTCOM

KAMI IMPEX

KAMI IMPEX

ADYITU

ADYITU

Agrichim

Agrichim

DAVDENTA

DAVDENTA

Mobil Service

Mobil Service

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro