Lupeni, Hunedoara

căutare

Lupeni, Hunedoara

Lupeni (în germană Schylwolfsbach, în trad. "Pârâul Lupului pe Jiu") este un municipiu în judeţul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populaţie de 23.390 locuitori. Este al treilea oraş ca mărime al Văii Jiului, fiind situat în partea de vest a depresiunii Văii Jiului, la o altitudine de 675–725 m faţă de nivelul mării, la o distanţă de 18 km faţă de Petroşani şi cca 110 km de Deva. Din anul 2003 oraşul Lupeni are statut de municipiu.

Istoric

Aşezarea este atestată documentar în anul 1770, dar există mărturii ale existenţei oamenilor în această zonă încă din Comuna Primitivă, fapt dovedit de descoperirile din peştera din muntele Straja-Lupeni, unde s-au găsit obiecte vechi de ceramică.

Populaţia Văii Jiului nu a fost niciodată numeroasă în Evul Mediu. Localnicii se îndeletniceau cu păstoritul şi trăiau în cătune risipite pe munţi. Micile sate erau formate din grupuri de case aşezate aproape de păduri. Astăzi, principala industrie din zonă este cea minieră.

Clădiri

În Lupeni există clădiri de locuit (case, blocuri), administrative (primărie), clădiri de învăţământ (şcoli, licee, grădiniţe), clădiri de sănătate (spital, dispensar), clădiri culturale (cinematograf), clădiri comerciale (magazine, pieţe agroalimentare), clădiri sportive ( două stadioane, o sală de sport, săli de antrenament body building (2), clădiri turistice (cabane).

Există o benzinărie, la ieşirea din oraş. O clădire administrativă este SC. UNIVERSAL EDIL S.A., primăria, muzeul expoziţie a naturii, vis-a-vis de restaurantul Montana, stadioanele (unul la Liceul Industrial şi unul pe lângă Mina Lupeni). Există o sală de sport lângă Șc. gen. Nr. 2 ( aparţinând acesteia ) şi una în curtea Liceului Teoretic , precum şi o sală de antrenament lângă Primaria Mun. Lupeni. Mai există de asemenea şi un teren sintetic de fotbal (iarna, patinoar), vis-a-vis de Galeria de artă "Iosif Tellman".

Aşezare geografică

Municipiul Lupeni este situat în judeţul Hunedoara, la 20 de km SV de Petroşani. Municipiul aflat la o altitudine de ~700 m în Depresiunea Petroşani la poalele Munţilor Vâlcan, este străbătut de Jiul de Vest.

Aşezarea a luat naştere în 1770 prin stabilirea în aceste locuri a unor locuitori veniţi din satul Valea Lupului (Țara Haţeg) - aşa numiţii "lupeni". Localitatea este declarată oraş în 1960. În august 1929, la Lupeni a avut loc una dintre cele mai importante greve din perioada interbelică, minerii protestînd împotriva salariilor mici şi a condiţiilor grele de muncă, fără minime măsuri de protecţia muncii; autorităţile vremii au ordonat reprimarea prin forţă a muncitorilor. Cca. 25 muncitori au fost omorîţi şi peste 200 răniţi. În timpul comunismului aici a avut loc una din cele mai importante mişcări de protest împotriva regimului. La 2 august 1977 minerii au protestat împotriva abuzurilor economice şi politice pe care le-au îndurat de a lungul anilor. Revolta a fost terminată de autorităţile comuniste rapid şi brutal - mulţi dintre participanţi fiind închişi şi persecutaţi.

Lupeniul este punctul de plecare pentru orice turist care vrea să ajungă pe vârful Straja sau pe pârtiile de schi din Straja - existând şi mijloace de transport pe cablu în acest sens.

Turism

Lupeniul se află la 9 km distanţă de staţiunea Straja. Straja este o staţiune în plină dezvoltare şi tot mai cunoscută în ţară datorită pârtiilor şi tarifelor mai mici decât pe Valea Prahovei.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Cine a fost Sfântul Andrei? Tradiţii şi obiceiuri pentru sărbătoarea din 30 noiembrie

Cine a fost Sfântul Andrei? Tradiţii şi obiceiuri pentru sărbătoarea din 30 noiembrie

glasul-hd.ro - Hunedoara

Apostolul Andrei născut în Betsaida  este fratele Sfântului Apostol Petru. Se numără printre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. În fiecare an, pe 30 noiembrie este prăznuit de credincioşii ortodocşi. Cum sunt pedepsiţi cei care munscesc… Noaptea din ajun este …

Scrisoare deschisă din partea înotătorului Avram Iancu către noul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu. Bani donaţi în 2016 pentru achiziţia Cuminţeniei Pământului nerestituiţi nici până la această oră

Scrisoare deschisă din partea înotătorului Avram Iancu către noul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu. Bani donaţi în 2016 pentru achiziţia Cuminţeniei Pământului nerestituiţi nici până la această oră

glasul-hd.ro - Hunedoara

Campionul nostru Avram Iancu se află printre cei care a donat pentru achiziţia Cuminţeniei Pământului. În anul 2016, Guvernul de atunci, condus de Dacian Cioloş, a lansat Campania Brâncuşi e al meu, o colectă publică pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului. Guvernul ar fi alocat 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane de euro …

Unitati

AXA 2003 COMIMPEX

AXA 2003 COMIMPEX

COMSELECT INA

COMSELECT INA

DELADONIS TRANS

DELADONIS TRANS

NYRELY TRANS

NYRELY TRANS

COMDOC SEBASTIAN

COMDOC SEBASTIAN

VIOROGEL PREDCOM

VIOROGEL PREDCOM

ARGUS CAPITAL

ARGUS CAPITAL

RULUNITRANS PREST

RULUNITRANS PREST

MONTOLIVETO CONSTRUCT

MONTOLIVETO CONSTRUCT

DIANA SEBASTIAN

DIANA SEBASTIAN

SATELIT IMPEX

SATELIT IMPEX

GIULIAS

GIULIAS

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro