Deva, Hunedoara

căutare

Deva, Hunedoara

Deva este municipiul de reşedinţă al judeţului Hunedoara, Transilvania, România, format din localităţile componente Deva (reşedinţa) şi Sântuhalm, şi din satele Archia, Bârcea Mică şi Cristur.

Geografie

Deva se situează în partea centrală a judeţului Hunedoara, la 45° 52' latitudine nordică şi 22° 54' longitudine estică, la o altitudine de 187 m faţă de nivelul mării, pe malul stâng al cursului mijlociu al Mureşului.

Oraşul se învecinează cu munţii Poiana Ruscăi şi munţii Zarandului în vest, cu munţii Apuseni în nord, cu Măgura Uroiului în est. Spre sud, când condiţiile atmosferice sunt propice, se zăresc în depărtare munţii Parâng şi masivul Retezat.

Dealurile din apropierea oraşului sunt ultimele ramificaţii nordice ale munţilor Poiana Ruscăi (înalţimea lor maximă este de 697 metri) şi cuprind oraşul ca într-un semicerc ferindu-l de excese climatice.

Vârful Piatra Cozia (din satul Cozia) are altitudinea de 686 metri.

Toponimie

S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susţin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva, acum Chester în Marea Britanie. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.

Prima atestare documentară a cetăţii Deva datează din anul 1269, fiind menţinoată prin cuvintele latine castro Dewa. Pe hărţile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan. Clima acestui oras este in general destul de agitata deoarece în acea zonă se găsesc muntii şi dealurile destul de mici care permit acel aer rece cu care ardelenii sunt obişnuiţi. Clima în general este temperat-humid total cea ce înseamnă că are o foarte mare deschidere pentru dezlănţuirile naturii. În părţile mai depărtate Deva este parţial înconjurată de munţi şi desigur de ceea se transmit acele viscole. Vegetaţia este ca un desert rece. Cam totul este uscat în zona de câmpie iar în zona de pădure, deal şi munte este foarte multă vegetaţie, în general pădure de foioase şi, desigur, fructe ca zmeura, căpşuni, vişine şi multe altele.

Istorie

Până în 1920 a fost reşedinţa comitatului Hunedoara, apoi a judeţului Hunedoara (interbelic). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdicţia Curţii de Apel Cluj, până la desfiinţarea curţilor de apel în anul 1952. Din 1992 se află sub jurisdicţia Curţii de Apel Alba Iulia.

Între 1952-1968 a fost reşedinţa Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale României comuniste.

Cultură

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara — Deva este o instituţie cu profil enciclopedic pusă în slujba comunităţii judeţene şi care permite accesul nelimitat şi gratuit la colecţii, baze de date şi la alte surse proprii de informaţii.

Asociaţia Culturală "Casina Naţională" din Deva. A fost înfiinţată în anul 1842. Are ca scop promovarea culturii din orasul Deva, dar si din judetul Hunedoara.

Teatrul de Arta Deva, renovat in 2009, este un alt reper al culturii devene, pe scena acestuia fiind prezentate celebre piese de teatru, cum ar fi "Oscar si tanti Roz", regia artistica Mihai Panaitescu, " Frida" regia artistica MC Ranin sau "Arta adulterului " regia artistica Marius Oltean iar in 2017 organizator al Festivalului International de opera"Hunedoara lirica" cu ajutorul Consiliului Judetean Hunedoara. De regie tehnica ocupandu-se multi ani Moraru Eugen

În anul 2002 trăiau în Deva 5.975 maghiari, reprezentând 8,6% din totalul populaţiei oraşului. În Deva funcţionează Grupul Școlar Teglas Gabor şi Liceul Catolic, instituţii cu limba de predare maghiară. În oraş funcţionează editura Corvin.

La Deva a fost înfiinţată în decembrie 1992 Asociaţia Franţa-Deva (FraDev), de schimburi culturale cu Franţa şi cu ţările francofone.

Obiective turistice

Ruinele Cetăţii Deva, de pe Dealu Cetăţii, au fost şi rămân un obiectiv turistic important. În ultimii ani a fost conceput un program de amenajare a Cetăţii, proiect foarte controversat, pentru a o pune în valoare şi a o face accesibilă tuturor vârstelor: instalarea unui telescaun şi amenajarea unei terase în incinta fortificaţiei (idee abandonată ulterior la insistenţele reprezentanţilor Muzeului Deva). Odată ajuns sus lângă ruinele cetăţii, ni se dezvăluie panorama oraşului şi a împrejurimilor. Se vorbeşte despre existenţa unui tunel subteran care unea Cetatea Devei de Castelul de la Hunedoara. Câţiva kilometri mai departe, pentru week-end sau cantonamente sportive: Cabana Căprioara reprezintă o altă atracţie, accesibila cu maşina sau pe jos, fiind amplasată pe DJ707 ieşind din Deva pe strada Aurel Vlaicu.

La poalele dealului se întinde „Parcul Cetăţii”. La intrarea dinspre sud a parcului se află casa lui Dr. Petru Groza („casa fără acoperiş” cum îi spun locuitorii vârstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. În centrul parcului rezistă de decenii chioşcul orchestrei, aflat în paragină.

În nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetăţii, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Iniţial castelul a fost conceput în stilul Renaşterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum şi cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat şi elemente de artă barocă. În prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăposteşte Muzeul Judeţean Deva (secţiile de istorie şi ştiinţe naturale).

La marginea de est a parcului este fostul Liceu Sportiv, astazi Colegiu National Sportiv „Cetate” Deva, renumit pentru generaţiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang), Daniela Silivaş nascută în Deva, ş.a. Olimpicele au fiecare câte o statuie-bust. După sala de sport se ascunde „Stadionul Cetate”, unde evoluează echipa de fotbal „Mureşul Deva”, terenul de antrenamente, terenuri de tenis de câmp şi Complexul Aqualand (ţara apei). Între perimetrul statuilor şi stadion, s-a amenajat un patinoar. Proiectul de amenajare a cetăţii a fost în final realizat cu plecarea cabinei din acest punct: parcarea stadionului. Un loc strategic pentru organizarea Orăşelului copiilor sau târgului de Crăciun, pentru turişti sau autohtoni, printre care vor fi cu siguranţă amatori să vadă şi sa filmeze oraşul de la înălţimea cetăţuii.

De-a lungul străzii pietonale a oraşului şi pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judeţean, Colegiul Naţional Decebal, renovat în 2004, Teatrul de Revistă al Devei, fostul sediu al Băncii Naţionale, Primăria, Biserica Reformată, restaurantul Bachus (fosta cazarmă militară), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” şi Școala Generală „Regina Maria” — care împreună sunt cunoscute localnicilor drept Centrul Vechi.

Bisericile Ortodoxe şi cea Catolică, îndrumă localnici şi turişti, la reculegere, la cunoaşterea talentelor care au contribuit la forma lor de astăzi (interioare minunate, icoane, scene murale, sau statuile catolice), la recunoaşterea armoniei cu oraşul. Într-un cartier limitrof parcului, vizita oraşului poate fi completată cu Mănăstirea Franciscană.

În Deva există o statuie a împăratului Traian, precum şi mai multe statui ale lui Decebal. Casa de Cultură poartă numele interpretului Drăgan Muntean. Un alt obiectiv memorial este Cimitirul Eroilor Sovietici, situat pe strada Călugăreni, strada care urcă din spatele Casei de Cultură. Pe bulevardul Decebal funcţionează o galerie de artă.

Foarte recent a fost construit un sens giratoriu care concurează cu cel din oraşul Alba Iulia. Această lucrare este vizavi de Piaţa Arras sau "La Place Arras", simbolul înfrăţirii Devei cu oraşul Arras din Franţa. Piaţa Arras este înfrumuseţată cu un grup statuar al gimnastelor devene, iar acum este pusă în valoare de noul sens giratoriu.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Comunicat de presă al Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara

Comunicat de presă al Colegiului Judeţean al Medicilor Hunedoara

glasul-hd.ro - Hunedoara

Colegiul Judeţean al Medicilor Hunedoara urmăreşte cu maximă îngrijorare modalitatea în care Guvernul României a înţeles şi înţelege să gestioneze criza creată de pandemia cu coronavirus care, în prezent, este în stadiul de transmitere intracomunitară. Existenţa unui număr, total inacceptabil, de cadre medicale infectate cu noul tip de coronavirus raportat la numărul total de persoane …

Fostul primar al Hunedoarei, Viorel Arion, s-a oferit să închirieze un hotel pentru cadrele medicale de la Spitalul Hunedoara

Fostul primar al Hunedoarei, Viorel Arion, s-a oferit să închirieze un hotel pentru cadrele medicale de la Spitalul Hunedoara

glasul-hd.ro - Hunedoara

„Întrucât Primaria Hunedoara întârzie să asigure cazarea cadrelor medicale din Spitalul Hunedoara (pentru a le proteja familiile), vreau să anunţ pe această cale că din această seara este disponibilă Vila HD cu o capacitate de 18 camere. Împreună cu câţiva colegi, vom suporta costurile de cazare. Oricine doreşte să se implice, ni se poate alatura. …

Unitati

NEXUS 2000 SRL agentia de turism

NEXUS 2000 SRL agentia de turism

Primăria Simeria

Primăria Simeria

ELA PREST SERV IMPEX

ELA PREST SERV IMPEX

LARA JUNIOR

LARA JUNIOR

MATEX

MATEX

INSTEXPERT

INSTEXPERT

HEVI TEAM

HEVI TEAM

AN SAN SERVCOM

AN SAN SERVCOM

Deva Mall

Deva Mall

AGAT CONSULT

AGAT CONSULT

Biblioteca Judeţeană Ovid Densuşianu

Biblioteca Judeţeană Ovid Densuşianu

INSOL RE

INSOL RE

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro

Geaca dama de primavara de la Lacoste .Produs nou si original 100%

Geaca dama de primavara de la Lacoste .Produs nou si original 100%

ad.info.ro

389 lei