Gheorgheni, Harghita

căutare

Gheorgheni, Harghita

Gheorgheni (în maghiară Gyergyószentmiklós, în traducere „Sânnicolau Gurghiului”; germană Niklasmarkt)) este un municipiu în judeţul Harghita, Transilvania, România, format din localităţile componente Covacipeter, Gheorgheni (reşedinţa), Lacu Roşu, Vargatac şi Visafolio. Are o populaţie de 18.377 locuitori (2011).

Geografie

Oraşul este situat în partea de est a Depresiunii Gheorgheni (sinonim: Depresiunea Giurgeului). Aceasta este prima depresiune strabătută de râul Mureş. Oraşul Gheorgheni este traversat de la est spre vest de către râul Belcina, un afluent al Mureşului, extinzându-se de-a lungul acestuia, pe aceeaşi direcţie est-vest. Localitatea se află la altitudinea de 810 m.

Cartiere

Oraşul are trei cartiere: Bucin, Florilor şi Revoluţiei. Pe lângă acestea, mai sunt zona de centru, precum şi zonele locuite, foarte extinse, aflate la marginea acestor cartiere. O populaţie însemnată a oraşului locuieşte în partea de sus a oraşului, numită Felszeg de către localnici.

Învăţământ

Există patru licee, dintre care unul are limba de predare limba română („Liceul Teoretic Sfântu Nicolae”) şi trei au limba de predare limba maghiară („Liceul Teoretic Salamon Ernő”, „Grup Școlar Construcţii de Maşini” şi „Colegiul Tehnic Batthyány Ignác”). Dintre acestea Liceul Teoretic Sfântu Nicolae şi Liceul Teoretic Salamon Ernő sunt licee teoretice, iar Grupul Școlar Construcţii de Maşini şi Colegiul Tehnic Batthyány Ignác sunt licee tehnologice, primul primul având în mare parte profil tehnic, iar cel de-al doilea profil servicii.

Există trei gimnazii: „Școala Fogarassy Mihály” (fosta Școală nr. 1), „Școala Vaskertes” (fosta Școală nr. 6) şi „Școala Kós Károly” (fosta Școală nr. 2). Cele trei gimnazii au limba de predare limba maghiară. De asemenea Liceul Teoretic Sfântu Nicolae, are şi clase gimnaziale, cu limba de predare limba română.

Două universităţi au deschis aici centre de învăţământ: Babeş-Bolyai (Cluj-Napoca), învăţământ la zi, de 3 ani, nivel de licenţă, şi Hyperion (Bucureşti), învăţământ la distanţă.

Obiective turistice

Parcela Eroilor din Primul Război Mondial. Parcela, situată în cimitirul comunal de pe strada Cimitirului, are o suprafaţă de 210 m² şi a fost creată în anii Primului Război Mondial. În cadrul ei sunt înhumaţi 168 de militari de diferite naţionalităţi – maghiari, germani, ruşi, români, slovaci, italieni – decedaţi în spitale sau în prizonierat în anii primei conflagraţii mondiale. Parcela, înconjurată de o bordură de piatră, are 62 de cruci din granit pe care sunt gravate numele celor care odihnesc aici. Pe monumentul comemorativ este gravat în limba maghiară: „A hazaert 1914-1918 evekben/ hösi halalt haltak” („Și-au dat viaţa eroic pentru patrie. 1914-1918”); „Emléküket hálás kegyelettel/ örzi a nemzet” („Naţiunea păstrează cu pioşenie amintirea lor”).

Cea mai înaltă construcţie a oraşului este un turn din zona industrială, situat într-o zonă mai puţin locuită (cea de „dincolo de calea ferată”) din vestul oraşului.

În jurul oraşului se găsesc Lacul Roşu, Cheile Bicazului şi câteva sate (cu populaţie între 3.000-7.000 locuitori).

Localitatea are mari şanse de a deveni un oraş turistic de prim rang, avantajată fiind de poziţia sa geografică potrivită: între munţi, în apropierea lacului de baraj natural Lacul Roşu (la 25 km), iar la 60 km se află staţiunea Praid (aici se găsesc Salinele Praid, una dintre cele mai mari mine de sare din ţară şi Europa). De asemenea se poate schia în staţiunea Izvoru Mureşului (la 20 km), pe vârful Bucin (situat pe drumul care face legătura cu Praid), sau se poate vizita staţiunea Borsec (la aproximativ 50 km).

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

CONSUMCOOP

CONSUMCOOP

IZABETT GROUP

IZABETT GROUP

AMALEX

AMALEX

WILLEX

WILLEX

BETI-FLOREX

BETI-FLOREX

KAR FOR AUTOGLASS

KAR FOR AUTOGLASS

VAGEPRESS

VAGEPRESS

TROPICAL

TROPICAL

MORLEMN SEACA

MORLEMN SEACA

EASTAR

EASTAR

ECONSTRUCT XXI INTEGRAL

ECONSTRUCT XXI INTEGRAL

ANTIBAKTERIALIS

ANTIBAKTERIALIS

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro