Băileşti, Dolj

căutare

Băileşti, Dolj

Băileşti este un municipiu în judeţul Dolj, Oltenia, România, format din localităţile componente Balasan şi Băileşti (reşedinţa). În anul 2011 avea un număr de 17.437 de locuitori.

Geografie

Se află în jumătatea sudică a judeţului Dolj, la 57 km sud-vest de Craiova şi 32 km nord-est de Calafat, la o depărtare de 18 km de Dunăre în direcţia sud-est prin Rast.

Istorie

Situată în una din cele mai mănoase părţi ale ţării, zona în care a apărut Băileştiul pe arena istoriei a fost locuită permanent încă din cele mai vechi timpuri, principala ocupaţie a primilor locuitori constituind-o, încă din epoca pietrei, agricultura. Primele descoperiri arheologice care dovedesc locuirea vetrei oraşului datează din perioada anilor 680-1025.

Ca nume de localitate, Băileşti, provine de la numele "Băilă", un neam fruntaş de oieri. Băilă împreună cu ai săi au făcut popas de iernare, ani la rând, în această zonă şi astfel a apărut satul Băileşti.

Prima atestare documentară din 4 ianuarie 1536, din timpul domniei lui Radu Paisie, aminteşte că Băileştiul exista încă din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Fiind o localitate destul de cunoscută prin târgurile săptămânale sau bâlciurile anuale, prin numărul mare de locuitori pentru acea perioadă, Băileştiul se găseşte în documente cartografice ale vremii, cum ar fi harta realizată în anul 1718 de Anton Maria del Chiaro după Harta Țării Româneşti întocmită de stolnicul Constantin Cantacuzino în anul 1700, ori prima hartă geografică a Olteniei întocmită în anul 1722 de căpitanul austriac Friedrich Schwantz.

La 14 (26) septembrie 1828, la Băileşti, are loc o importantă luptă între turci (26.000 de ostaşi şi 30 de tunuri) care ocupaseră satul, şi trupele ruseşti, conduse de generalul Friedrich Caspar von Geismar (4.500 de ostaşi şi 14 tunuri), alături de care luptă şi un detaşament de 1200 panduri, în urma bătăliei, turcii au fost izgoniţi. În lupte a participat şi Constantin Ghika, fratele domnitorului, caimacamul Valahiei Mici, alături de un detaşament de călăreţi-arnăuţi. Pentru faptele sale de vitejie din timpul întregului război ruso-turc, căpitanul de panduri Gheorghe Magheru a fost decorat de către ţarul Rusiei cu ordinul Sf. Ana în gradul de cavaler. La început vatra satului era în punctul "Țurţani" în "Valea lui Trăilă". Începând cu finele anului 1828 vatra este mutată în actualul loc, unde proprietarul moşiei, prinţul Gheorghe Știrbei, a trasat personal străzile paralele cu intersecţii perpendiculare largi încât să "se poată întoarce carul lung dintr-una", spunând că odată, peste ani, Băileşti va deveni un oraş frumos.

În noul sat, pe actuala vatră, s-a creat "Slobozia Băileşti" unde cei nou veniţi să se aşeze aici au primit 800 stânjeni pătraţi loc de casă şi scutire de anumite obligaţii pe trei ani. În acest cadru au venit un număr mare de locuitori din satele vecine, care şi azi poartă numele satului de unde au venit (Urziceanu, Moţăţăianu, Bistriceanu, Săceanu, Corlăţeanu, Cioroianu, Negoianu, Coveianu, Săpăceanu, Măceşeanu, Galiceanu, Poienaru, Tunaru, Ghidiceanu, Vârtopeanu, etc) precum şi un însemnat număr de transilvăneni ([Ungureanu, Ardeleanu, Munteanu, Pădureanu, etc), dar şi mai ales bulgari de naţionalitate română din sudul Dunării (Gabroveanu), români ce se reîntorceau acasă, care trecuseră Dunărea la turci din cauza vieţii grele de acasă, precum şi bulgari neaoşi, care au venit cu rudele la prietenii lor români. Bulgarii neaoşi, de altfel puţini la număr cei care s-au fixat în Băileşti, în majoritate s-au retras în Bulgaria atunci când scutirile şi "sloboziile" au fost desfiinţate de către "Regulamentul organic", astfel că în Băileşti, au fost şi sunt prea puţine influenţe şi urme bulgare, care au aparţinut mai mult bulgarilor care lucrau sezonier pe aici. Dacă în anul 1829 Băileştiul avea 99 de familii, în anul 1831 avea 507 familii, între care 286 străini şi în majoritate români şi foarte puţini bulgari, iar în anul 1838 avea 590 familii din care rămăseseră numai 169 familii de străini, aceştia plecând în urma desfiinţării privilegiilor.

În urma războiului româno-ruso-turc din anul 1877, care a dus la cucerirea independenţei de stat a României, Băileştiul, prin poziţia sa, a jucat un rol strategic deosebit de important iar băileştenii au contribuit din plin la întreţinerea unităţilor militare care staţionau aici în rezervă sau erau în mişcare. Deasemenea, mulţi băileşteni, printre care Ion Vătafu, Potopineanu Stan, Stancurel Stan şi Mitrică Stancu, s-au distins pe câmpul de luptă, parte din ei căzând în luptă.

Furtunosul an 1907, care constituie apogeul luptei ţăranilor români pentru drepturi sociale, a însemnat o cumplită încercare pentru Băileşti. Aici răsculaţii au ţinut piept 5 zile forţelor de represiune, iar reprimarea răscoalei a fost cruntă: 42 morţi, peste 100 răniţi, peste 300 arestaţi, iar satul Băileşti a fost bombardat de tunurile armatei.

Ca o recunoaştere oficială a stadiului de dezvoltare economică şi socială, în urma unui decret regal, la 3 mai 1921 s-a serbat cu deosebit fast transformarea comunei rurale Băileşti (în acea perioadă era cea mai mare comună rurală din ţară) în comună urbană. Previziunea proprietarului moşiei Băileşti din anul 1831, că acest sat va deveni oraş, se îndeplinise.

În Primul Război Mondial s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru reîntregirea neamului 156 băileşteni, soldaţi, gradaţi şi ofiţeri a căror memorie este cinstită şi eternizată prin Monumentul Eroilor Băileşteni, realizat de sculptorul Iordănescu şi inaugurat la 24 octombrie 1924.

Asemeni tuturor românilor, şi în Al Doilea Război Mondial, băileştenii au fost prezenţi pe câmpul de luptă pentru eliberarea patriei şi victoria definitivă asupra fascismului, unde au rămas 108 din cei mai viteji fii ai oraşului.

În data de 4 iulie 2001 Băileştiul este declarat municipiu.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj: Informaţii utile absolvenţilor promoţiei 2022

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj: Informaţii utile absolvenţilor promoţiei 2022

www.oltenasul.ro - Dolj

Related Posts via Categories460 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic EuropeanSelectare recenzori în vederea prestării serviciilor aferente RPL2021 în teritoriuRegulamentul privind parcurile, grădina botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport, în dezbatere publică1801 locuri de muncă vacante în judeţul DoljPrimăria Municipiului Craiova, RAADPFL şi Liceul de Arte „Marin Sorescu” vă invită vineri, […]

TNL Dolj şi-a ales noua conducere

TNL Dolj şi-a ales noua conducere

www.oltenasul.ro - Dolj

Related Posts via CategoriesDeputat Ștefan Stoica, Preşedinte PNL Dolj: Veste bună pentru Băileşti! Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat 24 de milioane de euro pentru înfiinţarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale!PNL Craiova: PSD şi Olguţa Vasilescu au deturnat încă o dată votul craiovenilorPrimăria Craiova: Răzvan Cristian Diaconu (PNL) este noul viceprimar al CraioveiPropuneri pentru creşterea calităţii vieţii doljenilor depuse de […]

Bravo avertizorului! Și ce trebuie să discutăm legat de legile securităţii

Bravo avertizorului! Și ce trebuie să discutăm legat de legile securităţii

www.oltenasul.ro - Dolj

Related Posts via Categories460 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic EuropeanA fost „O poveste cu ECOu” în CraiovaArhiepiscopia Craiovei organizează Congresul Tinerilor Creştini Orodocşi din Oltenia, ediţia a XVI-a  Selectare recenzori în vederea prestării serviciilor aferente RPL2021 în teritoriuRegulamentul privind parcurile, grădina botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport, în dezbatere publică“CROSUL […]

460 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

460 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

www.oltenasul.ro - Dolj

Related Posts via CategoriesSelectare recenzori în vederea prestării serviciilor aferente RPL2021 în teritoriuRegulamentul privind parcurile, grădina botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport, în dezbatere publică1801 locuri de muncă vacante în judeţul DoljPrimăria Municipiului Craiova, RAADPFL şi Liceul de Arte „Marin Sorescu” vă invită vineri, 10 iunie, în intervalul orar 18.30-19.30 la evenimentul […]

A fost „O poveste cu ECOu” în Craiova

A fost „O poveste cu ECOu” în Craiova

www.oltenasul.ro - Dolj

Related Posts via CategoriesInvitaţie la joacă la finalul Stagiunii 2021 – 2022, la Teatrul ColibriALAIUL CĂLUŞULUI OLTENESC Ediţia a XXII-aMaratonul lansărilor de carte SF&F„Dansuri simfonice” de Serghei Rahmaninov, sub bagheta dirijorului Vladimir LunguExpoziţie „Costumul popular din Valea Dunării“ la Rast, în DoljTeatrul Colibri Craiova susţine campania umanitară „Artişti români pentru artişti ucraineni“Călătoria lui Iaurţel pe tărâmul Bandibandi – Editura Zugzwang […]

Arhiepiscopia Craiovei organizează Congresul Tinerilor Creştini Orodocşi din Oltenia, ediţia a XVI-a   

Arhiepiscopia Craiovei organizează Congresul Tinerilor Creştini Orodocşi din Oltenia, ediţia a XVI-a  

www.oltenasul.ro - Dolj

Related Posts via CategoriesSelectare recenzori în vederea prestării serviciilor aferente RPL2021 în teritoriuRegulamentul privind parcurile, grădina botanică, locurile de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport, în dezbatere publică“CROSUL ZIUA OLIMPICĂ”, ediţia a XXVII-a, sâmbătă, 11 iunie 2022, în Parcul „Nicolae Romanescu” din CraiovaCentrele de Relaţii cu Utilizatorii Distribuţie Oltenia nu vor avea program de lucru […]

Unitati

CONSFAN COM

CONSFAN COM

Birou Notar Public - Giurcan Gabriela

Birou Notar Public - Giurcan Gabriela

ULMOR 3M PRODCOM

ULMOR 3M PRODCOM

EMAR TEHNOFARM

EMAR TEHNOFARM

SOCIETATEA DE ASIGURARI ASTRA

SOCIETATEA DE ASIGURARI ASTRA

JUDECATORIA BAILESTI

JUDECATORIA BAILESTI

ACHIMID

ACHIMID

ENAMAN IMPEX

ENAMAN IMPEX

ORIZONT

ORIZONT

ALIN & MIHAI

ALIN & MIHAI

ICON

ICON

APOSTROF EXIM

APOSTROF EXIM

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro