Săcele, Braşov

căutare

Săcele, Braşov

Săcele (în maghiară Négyfalu, Szecseleváros, Hosszúfalu, Hétfalu, în germană Langendorf, Siebendörfer) este un municipiu în judeţul Braşov, Transilvania, România.

Localizare

Municipiul Săcele este situat în partea de sud-est a judeţului Braşov , în imediata vecinătate a Municipiului Braşov fiind străbătut de DN1A (Braşov - Vălenii de Munte - Ploieşti) şi de DN1 (Bucureşti - Braşov, principala arteră naţională).

Între municipiul Săcele şi Braşov există relaţii strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unităţi economice, forţă de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Braşov şi invers, acces la anumite facilităţi de transport, de cultură, sănătate şi învăţământ ale Municipiului Braşov.

Legătura municipiului Săcele cu Braşovul este asigurată printr-o reţea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors, fiind despărţit doar de un pasaj rutier de Braşov.

Geografie

Săcele este situat în extremitatea sudică a Țării Bârsei, la poalele muntelui Piatra Mare. Râul Tărlung izvorând din masivul Ciucaş trece prin localitate în partea sudică, langă Gârcini. În dreptul localităţii Brădet (parte din Săcele) există un lac de acumulare artificial, creat în anul 1975, care este în prezent principala sursă de apă potabilă a Braşovului. Clima este specifică depresiunii, cu brumă toamna timpuriu şi friguri persistente în iarnă. Precipitaţiile sunt variabile şi cad neregulat, cele mai mari cantităţi înregistrându-se vara. Vânturile bat predominant dinspre nord-est. Predomină pădurile de brad, molid şi fag.

Circa 10% din suprafaţa municipiului Săcele se caracterizează printr-un relief plan sau uşor ondulat, cu soluri fertile, favorabile culturii plantelor agricole. Restul teritoriului se situează în zona de munte, unde se întâlnesc toate formele geomorfologice caracteristice : câmpia piemontana, colinele piemontane Ciucaş şi ale muntilor Bârsei, precum şi culmile înalte ale acestor munti.

Istoric

Municipiul se află pe locul vechilor sate ce au devenit, mai nou, cartiere: Baciu (Bacsfalu), Turcheş (Türkös), Cernatu (Csernátfalu), Satulung (Hosszufalu). Celei mai vechi aşezări din această zonă datează din vremea dacilor. Orasul Săcele a fost construit administrativ în anul 1950 din teritoriul primelor 4 din cele 7 comune săcelene : Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, Tarlungeni, Purcareni, Zizin. Săcele a fost declarat municipiu în data de 6 iunie 2000.

În timpul stăpânirii maghiare, satele sunt menţionate ca septem villæ valacheles (şapte sate româneşti).

Prima menţiune oficială datează din 16 mai 1366, regele maghiar Ludovic I de Anjou oferind printr-un act pământurile dintre râurile Timiş şi Tărlung către binecredinciosul său prieten, Contele Stanislav.

Numele „Săcele” este menţionat pentru prima dată într-o scrisoare a voievodului muntean Vlad Călugărul (1482-1495) către magistratul Braşovului.

Cei mai vechi locuitori ai celor şapte sate au fost „mocanii” - ciobanii locului. Sunt menţionaţi în numeroase documente, în care se remarcă bogăţia lor spirituală, culturală şi materială. Deţineau mii de oi, iar satele lor erau printre cele mai prospere din zonă. În cursul procesului de transhumanţă, care avea loc din Săcele până în Dobrogea, au înfiinţat o localitate cu acelaşi nume, în judeţul Constanţa.

Obiceiurile săcelenilor dăinuie până astăzi: Sântilie, festivalurile, costumele populare tradiţionale, arhitectura etc.

În secolul XIV o importantă populaţie maghiară s-a stabilit în regiune, marcând dezvoltarea ulterioară a aşezării.

În timpul comunismului în oraş a fost dezvoltată puternic ramura industrială, cea mai cunoscută intreprindere din municipiu fiind Electroprecizia Săcele.

După căderea comunismului, oraşul şi-a diversificat economia. În zilele noastre, în Săcele se află câteva fabrici de mobilă, gatere, fabrici de ambalare a cărnii.

Transport

Centura de ocolire a municipiului Săcele a fost deschisă la data de 14 septembrie 2010. Aceasta se întinde pe o porţiune de 4,5 kilometri şi are câte o bandă pe sensul de mers. Lucrările au început în anul 2008.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Avicod şi Transavia, cercetate de Consiliul Concurenţei!

Avicod şi Transavia, cercetate de Consiliul Concurenţei!

feedproxy.google.com - Braşov

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial în cazul a zece companii şi a unei asociaţii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa producţiei şi/sau comercializării cărnii de pasăre din România, potrivit unui comunicat al instituţiei. Companiile investigate sunt  Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., Avi-Top S.A.,

Contract de 73.000 de lei pentru clientela USR, atribuit direct de primarul Alen Coliban. Rezultatul? Desene animate de o calitate îndoielnică

Contract de 73.000 de lei pentru clientela USR, atribuit direct de primarul Alen Coliban. Rezultatul? Desene animate de o calitate îndoielnică

feedproxy.google.com - Braşov

73.000 de lei. Aceasta este valoarea unui contract acordat direct clientelei de partid de către primarul Allen Coliban. Probabil această decizie este rezultatul discuţiilor intense pe care edilul le-a purtat cu cei 12 consilieri din dotare. Aşa-zisul gospodar al Braşovului a prezentat astăzi o vrăjeală denumită pompos „Proiectul Strategiei de dezvoltare a sportului braşovean 2021-2026”, pe

Unitati

Wind Decor

Wind Decor

ADIAND SERV

ADIAND SERV

G.L.P. IMPEX

G.L.P. IMPEX

Suma Sport

Suma Sport

TESTMAT CONSTRUCT

TESTMAT CONSTRUCT

De Mar Office

De Mar Office

Interforst

Interforst

BANCA ROMANEASCA MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE

BANCA ROMANEASCA MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE

CONTGUT

CONTGUT

Toy's Mania

Toy's Mania

SOLANGE

SOLANGE

COJOLUC ALIM

COJOLUC ALIM

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro