Săcele, Braşov

căutare

Săcele, Braşov

Săcele (în maghiară Négyfalu, Szecseleváros, Hosszúfalu, Hétfalu, în germană Langendorf, Siebendörfer) este un municipiu în judeţul Braşov, Transilvania, România.

Localizare

Municipiul Săcele este situat în partea de sud-est a judeţului Braşov , în imediata vecinătate a Municipiului Braşov fiind străbătut de DN1A (Braşov - Vălenii de Munte - Ploieşti) şi de DN1 (Bucureşti - Braşov, principala arteră naţională).

Între municipiul Săcele şi Braşov există relaţii strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unităţi economice, forţă de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Braşov şi invers, acces la anumite facilităţi de transport, de cultură, sănătate şi învăţământ ale Municipiului Braşov.

Legătura municipiului Săcele cu Braşovul este asigurată printr-o reţea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors, fiind despărţit doar de un pasaj rutier de Braşov.

Geografie

Săcele este situat în extremitatea sudică a Țării Bârsei, la poalele muntelui Piatra Mare. Râul Tărlung izvorând din masivul Ciucaş trece prin localitate în partea sudică, langă Gârcini. În dreptul localităţii Brădet (parte din Săcele) există un lac de acumulare artificial, creat în anul 1975, care este în prezent principala sursă de apă potabilă a Braşovului. Clima este specifică depresiunii, cu brumă toamna timpuriu şi friguri persistente în iarnă. Precipitaţiile sunt variabile şi cad neregulat, cele mai mari cantităţi înregistrându-se vara. Vânturile bat predominant dinspre nord-est. Predomină pădurile de brad, molid şi fag.

Circa 10% din suprafaţa municipiului Săcele se caracterizează printr-un relief plan sau uşor ondulat, cu soluri fertile, favorabile culturii plantelor agricole. Restul teritoriului se situează în zona de munte, unde se întâlnesc toate formele geomorfologice caracteristice : câmpia piemontana, colinele piemontane Ciucaş şi ale muntilor Bârsei, precum şi culmile înalte ale acestor munti.

Istoric

Municipiul se află pe locul vechilor sate ce au devenit, mai nou, cartiere: Baciu (Bacsfalu), Turcheş (Türkös), Cernatu (Csernátfalu), Satulung (Hosszufalu). Celei mai vechi aşezări din această zonă datează din vremea dacilor. Orasul Săcele a fost construit administrativ în anul 1950 din teritoriul primelor 4 din cele 7 comune săcelene : Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, Tarlungeni, Purcareni, Zizin. Săcele a fost declarat municipiu în data de 6 iunie 2000.

În timpul stăpânirii maghiare, satele sunt menţionate ca septem villæ valacheles (şapte sate româneşti).

Prima menţiune oficială datează din 16 mai 1366, regele maghiar Ludovic I de Anjou oferind printr-un act pământurile dintre râurile Timiş şi Tărlung către binecredinciosul său prieten, Contele Stanislav.

Numele „Săcele” este menţionat pentru prima dată într-o scrisoare a voievodului muntean Vlad Călugărul (1482-1495) către magistratul Braşovului.

Cei mai vechi locuitori ai celor şapte sate au fost „mocanii” - ciobanii locului. Sunt menţionaţi în numeroase documente, în care se remarcă bogăţia lor spirituală, culturală şi materială. Deţineau mii de oi, iar satele lor erau printre cele mai prospere din zonă. În cursul procesului de transhumanţă, care avea loc din Săcele până în Dobrogea, au înfiinţat o localitate cu acelaşi nume, în judeţul Constanţa.

Obiceiurile săcelenilor dăinuie până astăzi: Sântilie, festivalurile, costumele populare tradiţionale, arhitectura etc.

În secolul XIV o importantă populaţie maghiară s-a stabilit în regiune, marcând dezvoltarea ulterioară a aşezării.

În timpul comunismului în oraş a fost dezvoltată puternic ramura industrială, cea mai cunoscută intreprindere din municipiu fiind Electroprecizia Săcele.

După căderea comunismului, oraşul şi-a diversificat economia. În zilele noastre, în Săcele se află câteva fabrici de mobilă, gatere, fabrici de ambalare a cărnii.

Transport

Centura de ocolire a municipiului Săcele a fost deschisă la data de 14 septembrie 2010. Aceasta se întinde pe o porţiune de 4,5 kilometri şi are câte o bandă pe sensul de mers. Lucrările au început în anul 2008.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

FOTO Un candidat la Primăria Sânpetru acuză acţiuni de intimidare, după ce a votat în CL împotriva introducerii în legalitate, fără dezbatere publică, a unor construcţii ridicate ilegal

FOTO Un candidat la Primăria Sânpetru acuză acţiuni de intimidare, după ce a votat în CL împotriva introducerii în legalitate, fără dezbatere publică, a unor construcţii ridicate ilegal

feedproxy.google.com - Braşov

Candidatul PMP la primăria şi Consiliul Local Sânpetru, Tiberiu Mladin, acuză o serie de intimidări din partea unor necunoscuţi şi spune că acest lucru are legătură cu faptul că în şedinţa Consiliului Local care a avut loc pe data de 17 septembrie a ridicat problema lipsei unei documentaţii solide care să însoţească proiectul de hotărâre

Promo Rally, ultimele pregătiri înaintea debutului sezonului de toamnă

Promo Rally, ultimele pregătiri înaintea debutului sezonului de toamnă

feedproxy.google.com - Braşov

În preajma finalului de sezon al practicanţilor profesionişti ai sportului auto, amatorii acestui îndrăgit sport pot răsufla uşuraţi pentru startul sezonului campionatului dedicat lor. Campionatul Promo Rally powered by Total este în stadiul ultimelor pregătiri pentru debutul sezonului cu numărul şase. Proiectul de calendar pentru sezonul 2020 – 2021 cuprinde 6 etape, prima fiind programată

18.09.2020 În judeţul Braşov s-au înregistrat 56 de cazuri noi de COVID-19. Numărul total al infectărilor a ajuns la 5.368

18.09.2020 În judeţul Braşov s-au înregistrat 56 de cazuri noi de COVID-19. Numărul total al infectărilor a ajuns la 5.368

feedproxy.google.com - Braşov

 Până astăzi, 18 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 110.217  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 88.235 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. Notă: Cifra reprezintă numărul total de persoane vindecate de la începutul pandemiei şi a rezultat ca urmare a revizuirii şi actualizării datelor de către Ministerul Sănătaţii şi

Doi tineri fără permise de conducere au fost prinşi de poliţişti

Doi tineri fără permise de conducere au fost prinşi de poliţişti

feedproxy.google.com - Braşov

Poliţişti din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Voila efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere” şi ,,punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”. În fapt, la data de 17 septembrie 2020, în jurul orei 14.30, poliţiştii au oprit în trafic, pentru control,

Unitati

MARIOCRISTI

MARIOCRISTI

BRAEURO

BRAEURO

TRANS DOALCO

TRANS DOALCO

YAREDO

YAREDO

FLAMITA

FLAMITA

ONEL CONSTRUCT

ONEL CONSTRUCT

WORK & ADVENTURE

WORK & ADVENTURE

BALCAR

BALCAR

C.H. CONCEPT

C.H. CONCEPT

TRIPLE C COMPANY

TRIPLE C COMPANY

ICONEX SERVICOM

ICONEX SERVICOM

Centrul Medical Vivamed

Centrul Medical Vivamed

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro