Codlea, Braşov

căutare

Codlea, Braşov

Codlea (în dialectul săsesc Zäöeden, în germană Zeiden, în maghiară Feketehalom, în latină Cidium) este un municipiu în judeţul Braşov, Transilvania, România.

În anul 2011 avea o populaţie de 21.708 locuitori.

Istorie

Între anii 1211-1225 în Țara Bârsei se aflau Cavalerii Teutoni. Pentru apărarea ţării, aceştia au ridicat 5 cetăţi, printre care şi Cetatea Neagră (Schwarzburg) pe un vârf de deal, de 980m, aflat la poalele Măgurii Codlei. Cetatea se afla la aşa-zisul „Sachsenweg” (drumul saşilor), drum care lega Țara Bârsei de Provincia Sibiului. Cetatea a fost menţionată prima dată în documente în anul 1265 sub denumirea „castro Feketewholum” (cetatea de pe Dealul Negru). După retragerea teutonilor cetatea a intrat sub ocrotirea regelui maghiar Béla al IV-lea al Ungariei.

Probabil că la invazia tătarilor din 1345 Cetatea Neagră a fost distrusă şi nu a mai fost reconstruită.

Se presupune că aşezarea Codlea a fost fondată de colonişti germani în perioada în care Ordinul Teutonilor mai activa în Țara Bârsei. Localitatea a fost concepută ca sat cu o singura stradă, al cărui centru era reprezentat de o piaţă cu o biserică. Într-un document emis la 19 noiembrie 1377 localitatea este menţionată pentru prima dată ca „Cidinis”. În 1794 Georg Draudt numeşte ca prima dată, legată de acest loc, anul 1335, când tătarii au distrus Codlea. Pe hotarul Codlei există nume de câmpuri ca Toindorf sau Arlsdorf, probabil nume ale unor sate, distruse de mongoli la sfârşitul seculului al XIII-lea sau începutul secolului al XIV-lea, ale căror pământuri au revenit în cele din urmă Codlei. Codlea reprezenta în evul mediu unul din cele „5 scaune” de judecată din Țara Bârsei, de care ţinea şi Vulcan şi poate localităţile menţionate anterior, dar dispărute.

Casa de oaspeţi a comunităţii (Gasthause zur Schwarzburg). În 1910-11 a fost construită de către Wagner şi Bruß pe locul unde până în 1737 a fost situat vechiul cimitir, care a trebuit sa fie desfiinţat. În anul 1838, pe această locaţie a fost construită actuala Pensiune-Cetate Codlea.

În timpul primului Război Mondial, în anul 1916, după intrarea trupelor române în Transilvania, o parte din saşii Codlei s-au refugiat în Valea Hârtibaciului (Harbachtal) şi chiar în Banat. Din rândul saşilor din Codlea au căzut pe front sau au dispărut 101 persoane. 522 de refugiaţi s-au întors acasă. O placă comemorativă se află în incinta curţii bisericii fortificate. La trecerea trupelor române prin Codlea, viceprimarul localităţii, Michael Königes, a reuşit să încheie o înţelegere, preîntâmpinând în felul acesta incendiile şi jaful.

În al Doilea Război Mondial circa 400 de saşi ai localităţii au fost încadraţi în Wehrmacht şi în Waffen-SS.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Zile geroase până miercuri, în toată România. Temperaturile minime vor ajunge până la -20 de grade Celsius

Zile geroase până miercuri, în toată România. Temperaturile minime vor ajunge până la -20 de grade Celsius

feedproxy.google.com - Braşov

Meteorologii ANM au emis o informarea pentru gen şi temperaturi extrem de scăzută, valabilă pentru toată ţara. Potrivit informării, gerul urmează să ţină în România până în ziua de miercuri, 20 ianuarie. „În intervalul menţionat vremea va fi deosebit de rece, iar pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, la început în nord-vest,

Unitati

ROVIGEPA COM

ROVIGEPA COM

MARDO

MARDO

Raid

Raid

ADAVA COM

ADAVA COM

Kaiser

Kaiser

REVENIM

REVENIM

SOFANIO IMPEX

SOFANIO IMPEX

TINDOR CONSTRUCT

TINDOR CONSTRUCT

BIG BROTHER INTERNATIONAL

BIG BROTHER INTERNATIONAL

LEONIS

LEONIS

ZADA

ZADA

VIOMAN COM

VIOMAN COM

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro