Ianca, Brăila

căutare

Ianca, Brăila

Ianca este un oraş în judeţul Brăila, Muntenia, România, format din localitatea componentă Ianca (reşedinţa), şi din satele Berleşti, Gara Ianca, Oprişeneşti, Perişoru, Plopu şi Târlele Filiu. Are o populaţie de 10.343 locuitori (2011).

Aşezare

Oraşul se află în partea central-estică a judeţului şi este traversat de şoseaua naţională DN2B, care leagă Brăila de Buzău. La Ianca, din acest drum se ramifică şoseaua judeţeană DJ211, care duce spre sud la Zăvoaia, Roşiori şi Griviţa (ultima în judeţul Ialomiţa; unde se termină în DN2C); şi şoseaua judeţeană DJ221, care duce spre nord la Șuţeşti (DN22), Râmnicelu, Gemenele şi Cazasu (unde se termină în DN22.

Prin oraş trece şi calea ferată Buzău–Brăila, pe care oraşul este deservit de staţiile Ianca şi Ianca Sat.

Istorie

Satul Ianca s-a înfiinţat în 1834. La sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna Ianca era reşedinţa plăşii Ianca din judeţul Brăila, şi era formată din satele Ianca şi Niculeşti, cu o populaţie totală de 1483 de locuitori ce trăiau în 820 de case. În comuna Ianca funcţionau o fabrică de spirt înfiinţată în 1878, 12 mori de vânt şi una cu aburi, 2 biserici ortodoxe — una datând din 1834 şi alta din 1885 — şi două şcoli: una de băieţi cu 69 de elevi înfiinţată în 1863 şi alta de fete, cu 42 de eleve, înfiinţată în 1877. Pe teritoriul oraşului actual mai funcţionau pe atunci şi comunele Ioneşti-Berleşti şi Perişoru, tot în plasa Ianca. Comuna Ioneşti-Berleşti avea reşedinţa în satul Berleşti începând din 1840; ea avea o populaţie de 244 de locuitori; aici funcţionau o moară de vânt şi o şcoală mixtă cu 16 elevi, dintre care 2 fete. Comuna Perişoru avea în componenţă satele Perişoru, Plopu, Oprişeneşti şi Jipeşti, cu 1164 de locuitori. În comună funcţionau o şcoală mixtă cu 61 de elevi înfiinţată în 1852 şi o biserică ortodoxă construită în 1854 de locuitori.

În 1925, comuna Ianca avea în componenţă doar satul Ianca, cu 2545 de locuitori, fiind în continuare reşedinţa plăşii Ianca. Comuna Perişoru era în aceeaşi plasă şi avea satele Berleşti, Oprişeneşti, Perişoru, Plopu Nou şi cătunul Plopu Vechi, cu 2556 locuitori, comuna Ioneşti-Berleşti fiind desfiinţată.

În 1950, comunele au fost arondate raionului Făurei din regiunea Galaţi. În 1968, comuna Perişoru (care între timp îşi schimbase numele în Plopu) a fost desfiinţată şi inclusă în comuna Ianca, comună arondată din nou judeţului Brăila, reînfiinţat. Comuna a căpătat atunci actuala componenţă a oraşului În 1989, comuna Ianca a fost declarată oraş.

Monumente istorice

Trei obiective din oraşul Ianca sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Brăila ca monumente de interes local, toate clasificate ca monumente memoriale sau funerare. Primul sunt crucile de piatră datând din secolele al XVIII-lea–al XIX-lea, aflate în cimitirul de lângă biserica din localitatea Ianca. Al doilea îl reprezintă statuia eroilor din Războiul de Independenţă al României şi din Primul Război Mondial, ridicat în 1938 în faţa casei de cultură de pe strada Brăilei. Un monument similar, ridicat în 1924, se află în satul Perişoru în dreptul şcolii şi bisericii.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

DOBRION COM

DOBRION COM

CORCORAN PROD COM

CORCORAN PROD COM

ROMAGIO CONS

ROMAGIO CONS

GALACTA IMPEX

GALACTA IMPEX

ROMAGIO CONS

ROMAGIO CONS

SIMATAN IMMOBILIARE

SIMATAN IMMOBILIARE

HOST PROFESIONAL

HOST PROFESIONAL

INMED

INMED

STREISAND IMPEX

STREISAND IMPEX

MOJOAL PROD

MOJOAL PROD

SENFLOR TRANS AGRO

SENFLOR TRANS AGRO

BRASIMO PREST

BRASIMO PREST

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro