Mioveni, Argeş

căutare

Mioveni, Argeş

Mioveni este un oraş în judeţul Argeş, Muntenia, România, format din localitatea componentă Mioveni (reşedinţa), şi din satele Clucereasa, Colibaşi, Făgetu şi Racoviţa. Se află la aproximativ 15 km nord-est de municipiul Piteşti, pe şoseaua Piteşti–Braşov (DN73).

Istorie

Oraşul Mioveni are o istorie de peste 500 de ani. Prima atestare documentară a fost, aşa cum ne arată izvoarele istorice, în anul 1485. Denumirea sa vine de la un cneaz local, Mihu (Mihov în slavonă), Mihoveni (Mioveni), făcând referire directă la locuitorii acestei formaţiuni sociale.

Principalele repere istorice ale oraşului Mioveni coboară spre începuturile dezvoltării social-umane, fapt atestat de uneltele din piatră şlefuită descoperite în zonele adiacente, precum şi de ceramica din epoca bronzului.

Până în anul 1989, actualul oraş Mioveni era comuna Colibaşi, comună suburbană municipiului Piteşti. La data de 19 aprilie 1989, prin Decret Prezidenţial, această comună a devenit oraşul Colibaşi. Din anul 1996 ca urmare a unor demersuri făcute de Guvern şi Parlamentul României, de către autorităţile locale, oraşul Colibaşi revine la vechea denumire, Mioveni, act de reparaţie morală, dacă se are în vedere că actuala concentrare urbană se află pe vatra vechiului sat demolat în totalitate pentru a face loc noilor construcţii. În componenţa administrativ-teritorială a Mioveniului sunt incluse cinci cartiere: Mioveni, Racoviţa, Colibaşi, Făget şi Clucereasa.

Economie

Dealurile Miovenilor găzduiesc principalele facilităţi de producţie ale constructorului naţional de autoturisme Dacia.

Sport

Oraşul Mioveni are o echipă de fotbal CS Mioveni, care joacă în al doilea eşalon fotbalistic din România.

▾   ▾   ▾   show more   ▾   ▾   ▾

Local News

Unitati

FOX TOTAL MEDIA

FOX TOTAL MEDIA

SORICRIS ELI

SORICRIS ELI

DANYM CONSTRUCT SOFT

DANYM CONSTRUCT SOFT

TERMOPANE COSTI DAN

TERMOPANE COSTI DAN

Electroital Maracineni

Electroital Maracineni

Amigo Lux

Amigo Lux

ANDREI INVEST 2006

ANDREI INVEST 2006

AGM TRATERM PROD

AGM TRATERM PROD

Tehnodinamic

Tehnodinamic

RAMATY & ADY

RAMATY & ADY

RED HARTH DORIPET

RED HARTH DORIPET

AGM TUFAL

AGM TUFAL

Stiinta • Azi Am Invatat

Oferte promovate • ad.info.ro