TVR Folclor

Viasat History - Programe TV

Luni

11 decembrie

  • Cruciadele

    Pământul Sfânt. Pornind pe urmele cruciaţilor, dintr-un orăşel din Franţa către oraşele magnifice din Țara Sfântă, Dr Thomas Asbridge readuce la viaţă experienţa cruciadelor.Cruciadele ar fi trebuit să fie războaie religioase care să pună capăt tuturor războaielor, dar nu a fost aşa. Le punem într-o nouă lumină şi le analizăm, ca să aflăm ce s-a întâmplat acum opt secole.

  • În slujba duşmanului

    Iubire interzisă. 13 milioane de tineri au făcut muncă forţată în folosul naziştilor. Prea puţini au trăit momente de bunătate sau iubire, căci nemţilor le era strict interzis să aibă interacţiuni personale cu ei.Soarta a peste 13 milioane de europeni a fost dată uitării în anii grei de după Al Doilea Război Mondial. Ei erau copii şi tineri adulţi, smulşi din casele lor şi obligaţi să muncească pentru duşman.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul lui Onassis. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Aristotel Onassis, a lăsat în urma lui un şir de inimi zdrobite, dar nicio idilă nu i-a adus faima pe care i-a câştigat-o căsătoria cu Jacqueline Kennedy.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

  • Blestemul aurului pierdut

    Scrisoarea dispărută. Ziarele de început de secol 20 susţin că Slumach, strămoşul lui Taylor, a aruncat un blestem asupra minei lui. Istoria pare să confirme, căci mulţi au murit sau au dispărut căutând-o. Care e adevărul?Un fost luptător MMA, o exploratoare indigenă şi un montaniard străbat regiunea sălbatică a Pacificului de Nord-Vest ca să rezolve un mister vechi de 100 de ani: mina de aur pierdută a lui Slumach.

  • Construcţii din alte vremuri

    Construcţii extreme. De la tuneluri săpate în beznă totală până la oraşe care supravieţuiesc în mod incredibil, în deşert, strămoşii noştri au creat structuri neverosimile, rivale ale minunilor inginereşti contemporane.Piramidele, Stonehenge, Marele Zid Chinezesc, Notre Dame şi Taj Mahal. Studiem aceste minuni de inginerie din alte vremuri şi aflăm cum au influenţat construcţiile moderne.

  • Construcţii de demult

    Muzeul Luvru. Chiar în centrul Parisului se ridică o adevărată minune a ingineriei: Muzeul Luvru. Investigatorii folosesc noi tehnologii pentru a prezenta trecutul uluitor al acestei clădiri.Explorăm misterele unora dintre cele mai celebre structuri străvechi ale lumii, observându-le din perspective diverse - de la imagini preluate din satelit până la nivel macro şi microscopic.

  • Apocalipsele antichităţii

    Populaţia Rapa Nui. O populaţie de navigatori numită Rapa Nui a prosperat pe Insula Paştelui, cu sute de ani în urmă, dar a dispărut după o serie de evenimente mortale care au dus la distrugerea întregii lor civilizaţii.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    108. Scoaterea unor artefacte nepreţuite din Partenonul din Atena a provocat doar necazuri. Unul dintre cei mai celebri artişti ai lumii şi-a găsit moartea în Franţa după ce a terminat un tablou blestemat.Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Conchistadorii: Ascensiune şi decădere

    O lume nouă. Descoperind accidental Lumea Nouă, Cristofor Columb a dat semnalul începerii epocii exploratorilor pentru Imperiul Spaniol, un capitol sumbru în istoria celor două Americi.Cultura populară i-a zugrăvit pe conchistadori ca pe nişte pionieri curajoşi ai creştinătăţii, dar perspectiva se schimbă acum şi ne dezvăluie o poveste mai sumbră despre ascensiunea şi decăderea lor.

  • Povestea secretă a Cavalerilor Templieri

    Ascensiunea şi prăbuşirea Cavalerilor Templieri. Ordinul Cavalerilor Templieri a fost înfiinţat ca un ordin special, religios şi militar, în cadrul tradiţiei medievale cavalereşti, dar are o poveste misterioasă, despre ascensiune şi decădere.Urmărim traseul parcurs de celebrii cavaleri templieri, care au căpătat o putere uriaşă, apoi au devenit ţinta unei campanii pline de ură, fără precedent.

  • Bettany Hughes: Comori

    Turcia. La bordul unei goelete tradiţionale, Bettany navighează cu toate pânzele sus de-a lungul coastelor mediteraneene ale Turciei, vizitând locuri antice: Halicarnas, Patara, Myra, Efes şi celebra Troia.Bettany Hughes străbate lumea, căutând poveşti încurajatoare din vremea pandemiei de Covid-19. Explorăm insule şi mări, apoi urmărim săpăturile derulate la palatul lui Alexandru Macedon, în Grecia.

  • Egiptul Antic: Cronicile unui imperiu

    Războaiele. În Egiptul Antic, războaiele erau văzute ca un mod de a păstra ordinea divină, protejând graniţele imperiului şi extinzându-le. Dar în vreme de pace, faraonii se bazau pe diplomaţie.Cu aproximativ 5000 de ani în urmă a apărut unul dintre cele mai puternice imperii din istorie: Egiptul Antic. Studiem conducători, metropole, piramide, dar şi prăbuşirea primei civilizaţii avansate.

  • Reginele Egiptului Antic

    Fiica Cleopatrei. Cleopatra Selene, fiica celebrei Cleopatra şi a lui Marc Antoniu, a fost dusă la Roma ca prizonieră. S-a căsătorit cu regele african Juba al II-lea şi a devenit una din marile regine ale Africii.Celebra Cleopatra este doar una dintr-un şir lung de regine ale Egiptului, care acoperă 3000 de ani de istorie. Explorăm vieţile a trei regine din Egiptul Antic, personaje fascinante şi carismatice.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Bătălia din Ardeni. Decembrie 1944: Hitler alege sectorul din Ardeni pentru o ofensivă de proporţii. Atacul-surpriză, deschis de divizii de elită, are iniţial un efect devastator asupra unităţilor americane.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Traversarea Rinului. Martie 1945: Aliaţii au ajuns până la Rin. Montgomery plănuieşte o operaţiune masivă, ca să traverseze fluviul în nord, dar şansa le oferă americanilor un pod peste Rin, la Remagen.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Hitler: Cum a început războiul

    101. În acest episod, aflăm cum Hitler i-a manipulat pe cehi şi i-a târât în jocurile lui de strategie, alături de puterile occidentale, Anglia şi Franţa, ca să obţină ce îşi propusese.Pe 12 martie 1938, Adolf Hitler şi trupele lui naziste au trecut graniţa Germaniei şi au invadat Austria. Aşa a început numărătoarea inversă care pregătea izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • Femei sub steagul lui Hitler

    Din 1942 până în prezent. În 1942, femeile nu mai erau doar martori sau complici, ci jucau deja un rol foarte important, ucigător. Dar după război, femeile din cadrul Reich-ului s-au strecurat prin breşele sistemului juridic.Multe femei germane s-au implicat activ în regimul nazist. Unele au acţionat la fel de nemilos ca şi colegii lor masculini mai cunoscuţi. De ce, după război, justiţia a închis ochii la crimele lor?

  • Dosare secrete naziste

    Naziştii şi drogurile. Dosare secrete, recent descoperite, dezvăluie dimensiunile şocante ale unui program nazist pentru droguri. De la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, germanii au folosit narcotice puternice.Crimele comise de Al Treilea Reich sunt de mult investigate riguros. Dar deschizând arhive care au fost închise până acum, dezvăluim noi dimensiuni întunecate ale dorinţei de putere a naziştilor.

  • Mistere criminale naziste

    Nepoata lui Hitler. În cazul morţii lui Geli Raubal, nepoata lui Hitler, o anchetă grăbită a stabilit că tânăra s-a sinucis. Şi-a pus oare capăt zilelor sau a fost victima tragică a afecţiunii tiranice a unchiului ei?Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Poveşti uitate de pe linia frontului

    Bătălia de la castelul Itter. Bătălia de la castelul Itter e cea mai ciudată din Al Doilea Război Mondial. Puţini au auzit de ea, deşi e singura bătălie în care Aliaţii şi germanii şi-au unit forţele ca să-i învingă pe nazişti.Memoria noastră colectivă a pierdut o parte din poveştile celui de-Al Doilea Război Mondial. Completăm aceste goluri aducând în prim-plan eforturi de război de care nu aţi mai auzit niciodată.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Traversarea Rinului. Martie 1945: Aliaţii au ajuns până la Rin. Montgomery plănuieşte o operaţiune masivă, ca să traverseze fluviul în nord, dar şansa le oferă americanilor un pod peste Rin, la Remagen.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Femei sub steagul lui Hitler

    Din 1942 până în prezent. În 1942, femeile nu mai erau doar martori sau complici, ci jucau deja un rol foarte important, ucigător. Dar după război, femeile din cadrul Reich-ului s-au strecurat prin breşele sistemului juridic.Multe femei germane s-au implicat activ în regimul nazist. Unele au acţionat la fel de nemilos ca şi colegii lor masculini mai cunoscuţi. De ce, după război, justiţia a închis ochii la crimele lor?

  • Dosare secrete naziste

    Naziştii şi drogurile. Dosare secrete, recent descoperite, dezvăluie dimensiunile şocante ale unui program nazist pentru droguri. De la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, germanii au folosit narcotice puternice.Crimele comise de Al Treilea Reich sunt de mult investigate riguros. Dar deschizând arhive care au fost închise până acum, dezvăluim noi dimensiuni întunecate ale dorinţei de putere a naziştilor.

  • Mistere criminale naziste

    Nepoata lui Hitler. În cazul morţii lui Geli Raubal, nepoata lui Hitler, o anchetă grăbită a stabilit că tânăra s-a sinucis. Şi-a pus oare capăt zilelor sau a fost victima tragică a afecţiunii tiranice a unchiului ei?Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul lui Onassis. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Aristotel Onassis, a lăsat în urma lui un şir de inimi zdrobite, dar nicio idilă nu i-a adus faima pe care i-a câştigat-o căsătoria cu Jacqueline Kennedy.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

Marţi

12 decembrie

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    O iarnă cât o lume: 1914. În iunie 1914 au fost făcuţi primii paşi către război, când Arhiducele Franz Ferdinand de Habsburg a fost asasinat de naţionalistul slav Gavrilo Princip.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    Capătul drumului: 1914-1918. În Primul Război Mondial, soldaţii luptau în condiţii extreme, civilii nu găseau alimente şi erau bombardaţi. Ideea de epurare etnică s-a insinuat perfid, după cum a remarcat şi tânărul Adolf Hitler.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Blestemul aurului pierdut

    Noi indicii. Recent a fost descoperită mărturia unei indigene în vârstă, care susţinea că ar şti unde a găsit Slumach aurul. Întors însă cu mâinile goale din expediţie, Kru are o viziune care îl tulbură.Un fost luptător MMA, o exploratoare indigenă şi un montaniard străbat regiunea sălbatică a Pacificului de Nord-Vest ca să rezolve un mister vechi de 100 de ani: mina de aur pierdută a lui Slumach.

  • Construcţii din alte vremuri

    Minuni ascunse ale istoriei. De la depozite de gheaţă din Persia Antică, ascunse în plin deşert, până la culturi terasate, ne minunăm în faţa genialităţii inginerilor de demult, care au rezolvat probleme cu soluţii revoluţionare.Piramidele, Stonehenge, Marele Zid Chinezesc, Notre Dame şi Taj Mahal. Studiem aceste minuni de inginerie din alte vremuri şi aflăm cum au influenţat construcţiile moderne.

  • Construcţii de demult

    Angkor Wat. În jungla tropicală din Cambodgia se ascunde cea mai mare structură religioasă ridicată de om: maiestuosul templu Angkor Wat. Arheologii dezvăluie misterele acestui sit din Patrimoniul Mondial UNESCO.Explorăm misterele unora dintre cele mai celebre structuri străvechi ale lumii, observându-le din perspective diverse - de la imagini preluate din satelit până la nivel macro şi microscopic.

  • Apocalipsele antichităţii

    Aztecii. Imperiul Aztec a dezvoltat un sistem de scriere sofisticat, calendare şi o religie care cerea sacrificii umane. În scurtă vreme însă, aztecii au fost decimaţi după întâlnirea cu coloniştii europeni.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    109. Benin, regatul istoric din Africa, a fost distrus în 1897. După ce cetatea a ars din temelii şi preţioasele ei comori au fost jefuite, oare acest final sângeros, violent, s-a soldat cu un blestem?Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Femei sub steagul lui Hitler

    Din 1942 până în prezent. În 1942, femeile nu mai erau doar martori sau complici, ci jucau deja un rol foarte important, ucigător. Dar după război, femeile din cadrul Reich-ului s-au strecurat prin breşele sistemului juridic.Multe femei germane s-au implicat activ în regimul nazist. Unele au acţionat la fel de nemilos ca şi colegii lor masculini mai cunoscuţi. De ce, după război, justiţia a închis ochii la crimele lor?

  • Fasciştii şi francmasonii

    101Nazismul şi fascismul împărtăşeau ura faţă de francmasoni, cea mai puternică societate secretă a epocii lor. Aflăm de ce erau fasciştii obsedaţi de francmasoni şi ce consecinţe a avut acest fapt.

  • Fasciştii şi francmasonii

    Nazismul şi fascismul împărtăşeau ura faţă de francmasoni, cea mai puternică societate secretă a epocii lor. Aflăm de ce erau fasciştii obsedaţi de francmasoni şi ce consecinţe a avut acest fapt.

  • Bettany Hughes: Comori

    Azerbaidjan şi Drumul Mătăsii. Bettany ajunge în Azerbaidjan, o ţară situată între Marea Caspică şi lanţul Munţilor Caucaz. Având o poziţie strategică pe vechiul Drum al Mătăsii, zona şi-a lăsat amprenta asupra mai multor culturi.Bettany Hughes străbate lumea, căutând poveşti încurajatoare din vremea pandemiei de Covid-19. Explorăm insule şi mări, apoi urmărim săpăturile derulate la palatul lui Alexandru Macedon, în Grecia.

  • Egiptul Antic: Cronicile unui imperiu

    Prăbuşirea. Generalul Ptolemeu al lui Alexandru cel Mare a înfiinţat o nouă dinastie elenistico-egipteană. Și totuşi, în a doua jumătate a domniei sale, a apărut o criză pe care nici Cleopatra n-a putut-o depăşi.Cu aproximativ 5000 de ani în urmă a apărut unul dintre cele mai puternice imperii din istorie: Egiptul Antic. Studiem conducători, metropole, piramide, dar şi prăbuşirea primei civilizaţii avansate.

  • Mormintele Egiptului Antic: Misiune decisivă

    Saqqara şi mumiile uitate. Zahi şi echipa lui descoperă sarcofage din perioada Noului Regat şi din istoria târzie a Egiptului Antic. Toate trebuie scanate şi probabil chiar deschise, dar arheologii vor avea şi alte surprize...Zahi Hawass demarează un proiect de excavaţii de trei luni, în Saqqara. Echipa lui descoperă zeci de sarcofage şi investighează misterele necropolei. Cine a fost înmormântat aici, acum 3000 de ani?

  • Hitler: Cum a început războiul

    102. În acest episod vedem cum Adolf Hitler a târât lumea tot mai aproape de începutul unui război, atacându-i pe evreii din ţara lui şi lansând o nouă invazie militară peste hotare.Pe 12 martie 1938, Adolf Hitler şi trupele lui naziste au trecut graniţa Germaniei şi au invadat Austria. Aşa a început numărătoarea inversă care pregătea izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • Regine care au schimbat lumea

    Regina-Fecioară: Elisabeta I. Toleranţa şi înţelepciunea reginei Elisabeta au adus în Anglia pace, prosperitate şi înflorirea culturii. Domnia şi deciziile ei o consacră drept unul dintre cei mai puternici lideri din istorie.Mult timp considerate personaje secundare într-o istorie dominată de bărbaţi, unele regine au avut totuşi o putere teribilă. Studiem şase femei care au domnit mult mai bine decât mulţi regi bărbaţi.

  • Reginele Egiptului Antic

    Regina Tiye. Regina egipteană Tiye a inspirat o revoluţie religioasă cu mai bine de 3000 de ani în urmă, aruncând Egiptul în haos, dar devenind, poate, o deschizătoare de drumuri pentru marile religii ale lumii.Celebra Cleopatra este doar una dintr-un şir lung de regine ale Egiptului, care acoperă 3000 de ani de istorie. Explorăm vieţile a trei regine din Egiptul Antic, personaje fascinante şi carismatice.

  • Iulius Cezar: Războiul războaielor

    Invazia. Iulius Cezar dorea să controleze întreaga Galie şi astfel a declanşat un şir de evenimente care aveau să-i aducă armata la un pas de înfrângere. Arheologii dezvăluie acum ce s-a întâmplat cu adevărat.Aproape toate dovezile despre Războaiele galice provin din relatarea scrisă de însuşi Iulius Cezar. Acum, istoricii şi arheologii vor să afle adevărul despre cuceririle barbare ale generalului roman.

  • Mistere criminale naziste

    Ducele de Windsor. Explorăm zvonurile care îl acuză pe Ducele de Windsor că ar fi fost complice în scheme financiare ilegale, inclusiv spălare de bani pentru nazişti şi influenţarea verdictului într-un caz de crimă.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Poveşti uitate de pe linia frontului

    Pădurea Huertgen. Între septembrie 1944 şi februarie 1945, trupele SUA au dus cea mai lungă bătălie din istoria lor. Nimeni nu bănuia că înaintarea lor va fi atât de lentă, încât avea să fie măsurată în metri.Memoria noastră colectivă a pierdut o parte din poveştile celui de-Al Doilea Război Mondial. Completăm aceste goluri aducând în prim-plan eforturi de război de care nu aţi mai auzit niciodată.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Ziua-Z. Iunie 1944: trupele americane, britanice şi canadiene au luat cu asalt plajele din Normandia, pe o porţiune de 80 km lungime. Studiem tancurile-amfibie şi echipamentele grele cu care au debarcat.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Regine care au schimbat lumea

    Regina-Fecioară: Elisabeta I. Toleranţa şi înţelepciunea reginei Elisabeta au adus în Anglia pace, prosperitate şi înflorirea culturii. Domnia şi deciziile ei o consacră drept unul dintre cei mai puternici lideri din istorie.Mult timp considerate personaje secundare într-o istorie dominată de bărbaţi, unele regine au avut totuşi o putere teribilă. Studiem şase femei care au domnit mult mai bine decât mulţi regi bărbaţi.

  • Reginele Egiptului Antic

    Regina Tiye. Regina egipteană Tiye a inspirat o revoluţie religioasă cu mai bine de 3000 de ani în urmă, aruncând Egiptul în haos, dar devenind, poate, o deschizătoare de drumuri pentru marile religii ale lumii.Celebra Cleopatra este doar una dintr-un şir lung de regine ale Egiptului, care acoperă 3000 de ani de istorie. Explorăm vieţile a trei regine din Egiptul Antic, personaje fascinante şi carismatice.

  • Iulius Cezar: Războiul războaielor

    Invazia. Iulius Cezar dorea să controleze întreaga Galie şi astfel a declanşat un şir de evenimente care aveau să-i aducă armata la un pas de înfrângere. Arheologii dezvăluie acum ce s-a întâmplat cu adevărat.Aproape toate dovezile despre Războaiele galice provin din relatarea scrisă de însuşi Iulius Cezar. Acum, istoricii şi arheologii vor să afle adevărul despre cuceririle barbare ale generalului roman.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul miliardarilor americani. Numele "Rockefeller" e sinonim cu avere, putere şi politică americană, dar generaţii din familie au fost marcate de tragedii. Au oare o datorie de plătit pentru acţiunile lor veşnic motivate de bani?De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

Miercuri

13 decembrie

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    Mult prea lacomi: 1919-1929. Stalin e în ascensiune, ca lider al bolşevicilor. La Munchen, Partidul Muncitoresc îşi ia un nume nou: Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German sau „Naziştii", cum li se va spune.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    Noi vom fi câştigătorii: 1929-1935. Hitler şi Stalin încep să modeleze cursul istoriei. Preşedintele Roosevelt încearcă să-şi scoată ţara din Marea Criză. Lumea întreagă se clatină, ajunsă pe marginea prăpastiei unui nou război mondial.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul puştii care a cucerit Vestul. Se spune că familia Winchester e bântuită de sufletele celor care au fost ucişi de puştile Winchester. Mai multe tragedii personale par să confirme că familia ar fi fost lovită de un blestem.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

  • Blestemul aurului pierdut

    Pe urmele lui Vulcanic Brown. S-a zvonit că dispariţia prospectorului Volcanic Brown, în 1931, ar fi avut legătură cu aurul lui Slumach. Don şi Taylor investighează un semn straniu de pe uneltele de prospecţie găsite în râul Pitt.Un fost luptător MMA, o exploratoare indigenă şi un montaniard străbat regiunea sălbatică a Pacificului de Nord-Vest ca să rezolve un mister vechi de 100 de ani: mina de aur pierdută a lui Slumach.

  • Construcţii din alte vremuri

    Puterea apei. De la sisteme de irigaţii complexe şi canale unificate până la viziuni de anvergură şi construirea unui întreg oraş pe apă, explorăm metode inovatoare cu care inginerii antici au strunit puterea apei.Piramidele, Stonehenge, Marele Zid Chinezesc, Notre Dame şi Taj Mahal. Studiem aceste minuni de inginerie din alte vremuri şi aflăm cum au influenţat construcţiile moderne.

  • Construcţii de demult

    Sfânta Sofia. În Turcia, acolo unde Europa se întâlneşte cu Asia, se ridică o minune a ingineriei de odinioară: Hagia Sofia din Istanbul. Ce secrete se ascund în inima acestui uriaş monument mitic?Explorăm misterele unora dintre cele mai celebre structuri străvechi ale lumii, observându-le din perspective diverse - de la imagini preluate din satelit până la nivel macro şi microscopic.

  • Apocalipsele antichităţii

    Civilizaţia Moche. Civilizaţia Moche a înflorit în Munţii Anzi din Peru timp de 650 de ani (100-750 d.Hr.). Politica lor expansionistă i-a transformat rapid pe „Grecii Anzilor" în cea mai importantă cultură preincaşă.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    110. Oamenii care extrăgeau turbă în Cheshire, Anglia, dezvăluie zvonuri despre un blestem. Se spune că o maşină din Austria le aduce sfârşitul celor care o cumpără sau se plimbă cu ea.Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Regine care au schimbat lumea

    Regina-Fecioară: Elisabeta I. Toleranţa şi înţelepciunea reginei Elisabeta au adus în Anglia pace, prosperitate şi înflorirea culturii. Domnia şi deciziile ei o consacră drept unul dintre cei mai puternici lideri din istorie.Mult timp considerate personaje secundare într-o istorie dominată de bărbaţi, unele regine au avut totuşi o putere teribilă. Studiem şase femei care au domnit mult mai bine decât mulţi regi bărbaţi.

  • Reginele Egiptului Antic

    Regina Tiye. Regina egipteană Tiye a inspirat o revoluţie religioasă cu mai bine de 3000 de ani în urmă, aruncând Egiptul în haos, dar devenind, poate, o deschizătoare de drumuri pentru marile religii ale lumii.Celebra Cleopatra este doar una dintr-un şir lung de regine ale Egiptului, care acoperă 3000 de ani de istorie. Explorăm vieţile a trei regine din Egiptul Antic, personaje fascinante şi carismatice.

  • Iulius Cezar: Războiul războaielor

    Invazia. Iulius Cezar dorea să controleze întreaga Galie şi astfel a declanşat un şir de evenimente care aveau să-i aducă armata la un pas de înfrângere. Arheologii dezvăluie acum ce s-a întâmplat cu adevărat.Aproape toate dovezile despre Războaiele galice provin din relatarea scrisă de însuşi Iulius Cezar. Acum, istoricii şi arheologii vor să afle adevărul despre cuceririle barbare ale generalului roman.

  • Bettany Hughes: Comori

    Cipru. Insula Cipru se află între continentele Europa, Asia şi Africa. Bettany studiază moştenirea acestor influenţe diverse asupra Ciprului, explorând patru dintre comorile unice ale acestor locuri.Bettany Hughes străbate lumea, căutând poveşti încurajatoare din vremea pandemiei de Covid-19. Explorăm insule şi mări, apoi urmărim săpăturile derulate la palatul lui Alexandru Macedon, în Grecia.

  • Enigme ale Egiptului

    Cum se clădeşte o superputere. Dezvăluim povestea Marii Piramide de la Giza; adevărata faţă a Cleopatrei, cea mai celebră regină a Egiptului; şi legenda controversatului faraon Akhenaten.Egiptul Antic este una dintre cele mai măreţe civilizaţii ale lumii, cu o istorie de 3000 de ani. Apelând la miracolul noilor tehnologii, decodificăm unele dintre cele mai vechi enigme egiptene.

  • Mormintele Egiptului Antic: Misiune decisivă

    Misterioasele sarcofage egiptene. După trei luni de excavaţii şi zeci de sarcofage descoperite, Zahi găseşte un sarcofag de piatră care pare să fi aparţinut unui dregător din perioada Noului Regat. Dar în interior găseşte o surpriză...Zahi Hawass demarează un proiect de excavaţii de trei luni, în Saqqara. Echipa lui descoperă zeci de sarcofage şi investighează misterele necropolei. Cine a fost înmormântat aici, acum 3000 de ani?

  • Hitler: Cum a început războiul

    103. În episodul final, vedem cum a târât Hitler întreaga lume în război. Imediat ce a invadat Cehoslovacia, s-a îndreptat către următoarea lui ţintă: Polonia.Pe 12 martie 1938, Adolf Hitler şi trupele lui naziste au trecut graniţa Germaniei şi au invadat Austria. Aşa a început numărătoarea inversă care pregătea izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • Strict secret: O poveste atomică

    La împlinirea a 75 de ani de la lansarea bombelor nucleare la Hiroshima şi Nagasaki, documentarul explorează consecinţele cumplite şi efectele devastatoare asupra populaţiei civile din ambele oraşe.

  • Drogurile din tranşee

    Istoricul James Holland îşi propune să înţeleagă cum a afectat afemtamina cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, ajungând să declanşeze „prima cursă a înarmării farmacologice din lume".

  • Supermaşinile lui Hitler

    O poveste despre excelenţă în inginerie, curse de Grand Prix, propagandă nazistă şi o rivalitate soldată cu un record de viteză care a rezistat 79 de ani şi un excelent pilot nazist de curse mort.

  • Mistere criminale naziste

    Un ucigaş în serie în Berlin. O poveste adevărată, în care aflăm cum echipa de la Omoruri din Berlin s-a opus ideologiei regimului nazist, obstrucţionând investigaţia şi lăsând un ucigaş în serie să le scape printre degete.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Poveşti uitate de pe linia frontului

    Operaţiunea Gunnerside. Pândiţi de pericolul nuclear, Aliaţii aveau să plănuiască şi să implementeze Operaţiunea Gunnerside, cel mai reuşit act de sabotaj din Al Doilea Război Mondial.Memoria noastră colectivă a pierdut o parte din poveştile celui de-Al Doilea Război Mondial. Completăm aceste goluri aducând în prim-plan eforturi de război de care nu aţi mai auzit niciodată.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Bătălia pentru Caen. Iunie 1944: britanicii şi canadienii sunt încă departe de obiectivul pe care şi-au propus să-l cucerească în Ziua-Z: oraşul Caen. Urmărim povestea luptelor sângeroase pentru acest oraş.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Strict secret: O poveste atomică

    La împlinirea a 75 de ani de la lansarea bombelor nucleare la Hiroshima şi Nagasaki, documentarul explorează consecinţele cumplite şi efectele devastatoare asupra populaţiei civile din ambele oraşe.

  • Drogurile din tranşee

    Istoricul James Holland îşi propune să înţeleagă cum a afectat afemtamina cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, ajungând să declanşeze „prima cursă a înarmării farmacologice din lume".

  • Supermaşinile lui Hitler

    O poveste despre excelenţă în inginerie, curse de Grand Prix, propagandă nazistă şi o rivalitate soldată cu un record de viteză care a rezistat 79 de ani şi un excelent pilot nazist de curse mort.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul puştii care a cucerit Vestul. Se spune că familia Winchester e bântuită de sufletele celor care au fost ucişi de puştile Winchester. Mai multe tragedii personale par să confirme că familia ar fi fost lovită de un blestem.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

Joi

14 decembrie

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    Nimic altceva, doar forţă brută: 1935 - 1939. Invadarea Rhineland-ului a fost un risc care a dat roade pentru Hitler: înaintarea lui spre vest a rămas nesancţionată. Liderii Europei doreau „pacea", dar Kristallnacht anunţa ce orori urmau să vină.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    E imposibil să fim învinşi: 1939 - 1941. După un moment de răceală la Munchen, sovieticii încheie un pact cu germanii. Invadarea Poloniei anulează orice idee de pace, iar Franţa şi Marea Britanie declară război Germaniei.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul familiei Agnelli. Ca şi dinastia Kennedy din SUA, familia Agnelli a avut o influenţă uriaşă asupra istoriei din ţara sa şi a fost marcată de mai multe tragedii, care au lovit generaţii după generaţii.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

  • Blestemul aurului pierdut

    Secretul prospectorului. În 1968, Bernard Rover avea 71 de ani, dar s-a târât 16 km prin sălbăticia din zona Lacului Pitt, ca să scape cu viaţă. Era dezorientat şi deloc dornic să povestească unde fusese şi ce găsise.Un fost luptător MMA, o exploratoare indigenă şi un montaniard străbat regiunea sălbatică a Pacificului de Nord-Vest ca să rezolve un mister vechi de 100 de ani: mina de aur pierdută a lui Slumach.

  • Construcţii din alte vremuri

    Poduri şi legături. Un episod despre progresele ştiinţifice care au dus la construirea podurilor moderne. Unind în acest fel ţinuturi altminteri separate, comunităţile au reuşit să călătorească mai mult şi mai departe.Piramidele, Stonehenge, Marele Zid Chinezesc, Notre Dame şi Taj Mahal. Studiem aceste minuni de inginerie din alte vremuri şi aflăm cum au influenţat construcţiile moderne.

  • Construcţii de demult

    Taj Mahal. Taj Mahalul e considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne. Studiem metodele de construcţie, elementele inginereşti ingenioase şi misterele ascunse de acest monument emblematic.Explorăm misterele unora dintre cele mai celebre structuri străvechi ale lumii, observându-le din perspective diverse - de la imagini preluate din satelit până la nivel macro şi microscopic.

  • Apocalipsele antichităţii

    Civilizaţia minoică. Civilizaţia minoică din antichitate a prosperat secole întregi pe insulele din Marea Egee, înainte să-şi găsească sfârşitul subit, după o erupţie vulcanică distrugătoare.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    101. După o furtună violentă în Staffordshire, Anglia, a fost descoperită cea mai mare comoară anglo-saxonă găsită vreodată. Dar nu cumva furtuna prevestea şi alte lucruri care urmau să se întâmple?Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Mistere criminale naziste

    Nepoata lui Hitler. În cazul morţii lui Geli Raubal, nepoata lui Hitler, o anchetă grăbită a stabilit că tânăra s-a sinucis. Şi-a pus oare capăt zilelor sau a fost victima tragică a afecţiunii tiranice a unchiului ei?Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Mistere criminale naziste

    Cum a ajuns Bella în pădure?. Povestea sumbră a scheletului unei femei necunoscute, descoperit într-un copac scorburos, într-o pădure din zona Birmingham. Aflăm că şi rămăşiţele femeii, şi dosarul poliţiei au dispărut din arhive.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Mistere criminale naziste

    Hermann Goering. În 1946, Hermann Goering a păcălit călăul, hotărându-şi singur soarta. Cum a reuşit să obţină o capsulă de cianură într-o închisoare de maximă securitate? Explorăm teorii legate de moartea lui.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Bettany Hughes: Comori

    Iordania. Bettany explorează minunăţii artistice şi culturale din Iordania. Punct strategic de legătură între Occident şi Orient, Iordania a fost leagănul unor mari civilizaţii din istoria omenirii.Bettany Hughes străbate lumea, căutând poveşti încurajatoare din vremea pandemiei de Covid-19. Explorăm insule şi mări, apoi urmărim săpăturile derulate la palatul lui Alexandru Macedon, în Grecia.

  • Enigme ale Egiptului

    Moartea şi viaţa de apoi. Explorăm mistere legate de obsesia vechilor egipteni faţă de moarte, dezvăluim secretele unor artefacte extraterestre îngropate alături de un faraon şi aflăm cum îşi îmbălsămau morţii.Egiptul Antic este una dintre cele mai măreţe civilizaţii ale lumii, cu o istorie de 3000 de ani. Apelând la miracolul noilor tehnologii, decodificăm unele dintre cele mai vechi enigme egiptene.

  • Piramida egipteană pierdută

    În deşertul arid din nordul Egiptului a fost descoperită o piramidă uimitoare, cu o încăpere funerară perfect închisă. Conţinutul încăperii a fost răvăşit, deşi nu există semne că ar fi intrat cineva.

  • Ultimele zile înainte de capitulare

    101. 28 ianuarie 1945: războiul atinge punctul culminant pe pământ german. Astfel încep o sută de zile de orori şi moarte, care vor secera mai multe vieţi decât toţi anii de război la un loc.Ne aflăm în ultimele o sută de zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Recapitulăm momente cruciale din ultimele zile ale celui de-Al Treilea Reich, intrat în declin, către inevitabila capitulare.

  • Apocalipsele antichităţii

    Vikingii din Groenlanda. Vikingii din Peninsula Scandinavă îşi stabilesc două avanposturi de succes în fiordurile Groenlandei de Sud. Acolo o duc foarte bine timp de peste 400 de ani, apoi dispar brusc şi misterios.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Apocalipsele antichităţii

    Misterul „Popoarelor Mării". În 1200 î.Hr., perioada istoric numită „Epoca Bronzului" s-a încheiat. Cine a fost de vină? Dovezile indică valurile de triburi năvălitoare, numite „Popoarele Mării". Asta a fost oare cauza?De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    105. O încăpere din Rusia a fost descrisă drept „a opta minune a lumii", dar a lăsat în urmă doar conspiraţii şi vărsare de sânge de când a dispărut misterios, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Mistere criminale naziste

    Cum a ajuns Bella în pădure?. Povestea sumbră a scheletului unei femei necunoscute, descoperit într-un copac scorburos, într-o pădure din zona Birmingham. Aflăm că şi rămăşiţele femeii, şi dosarul poliţiei au dispărut din arhive.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Poveşti uitate de pe linia frontului

    Podul Pegasus. Șase planoare Horsa coboară în picaj lângă Cabourg, într-un atac-surpriză de cucerire a Podului Pegasus. Asigurarea acestui pod a fost un pas crucial pentru protejarea flancului de nord, în Ziua-Z.Memoria noastră colectivă a pierdut o parte din poveştile celui de-Al Doilea Război Mondial. Completăm aceste goluri aducând în prim-plan eforturi de război de care nu aţi mai auzit niciodată.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Evadarea din Normandia. Iulie 1944: trupele americane plănuiesc o ofensivă de proporţii: Operaţiunea Cobra. Vor să atace lângă St Lo şi să creeze o breşă, pe care apoi s-o exploateze generalul Patton şi Armata a Treia a SUA.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Apocalipsele antichităţii

    Vikingii din Groenlanda. Vikingii din Peninsula Scandinavă îşi stabilesc două avanposturi de succes în fiordurile Groenlandei de Sud. Acolo o duc foarte bine timp de peste 400 de ani, apoi dispar brusc şi misterios.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Apocalipsele antichităţii

    Misterul „Popoarelor Mării". În 1200 î.Hr., perioada istoric numită „Epoca Bronzului" s-a încheiat. Cine a fost de vină? Dovezile indică valurile de triburi năvălitoare, numite „Popoarele Mării". Asta a fost oare cauza?De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    104. După ce descoperă în Spania artefacte vechi de 20.000 de ani, din epoca glaciară, viaţa unui om e distrusă. La Torino, în Italia, se găseşte una dintre cele mai controversate relicve creştine.Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul familiei Agnelli. Ca şi dinastia Kennedy din SUA, familia Agnelli a avut o influenţă uriaşă asupra istoriei din ţara sa şi a fost marcată de mai multe tragedii, care au lovit generaţii după generaţii.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

Vineri

15 decembrie

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    Calea spre dominarea întregii lumi: 1941 - 1944. Operaţiunea Barbarossa nu a fost dusă la bun sfârşit. Atenţia întregii lumi se îndrepta în altă direcţie când Japonia a atacat Pearl Harbor, obligând izolaţioniştii americani să intre în război.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Războiul Mondial: 1914-1945

    Speranţe pentru o pace de durată: 1944 - 1949. Războiul din Europa se încheie cu trupele ruseşti şi americane încercuind armata germană. În Pacific, doar bombele nucleare devastatoare de la Hiroshima şi Nagasaki pot obliga Japonia să se predea.Programul priveşte cele mai violente şi mai importante episoade din istoria modernă dintr-o perspectivă inedită: nu sunt două războaie mondiale, ci o poveste continuă, despre erori, ambiţii şi curaj.

  • Cruciadele

    Încleştarea titanilor. În iulie 1192, Richard Inimă-de-Leu era gata să atace Ierusalimul, dar şi Saladin îşi pregătise trupele de atac. Dr Thomas Asbridge pătrunde dincolo de legendele despre aceşti titani medievali.Cruciadele ar fi trebuit să fie războaie religioase care să pună capăt tuturor războaielor, dar nu a fost aşa. Le punem într-o nouă lumină şi le analizăm, ca să aflăm ce s-a întâmplat acum opt secole.

  • Cruciadele

    Încleştarea titanilor. În iulie 1192, Richard Inimă-de-Leu era gata să atace Ierusalimul, dar şi Saladin îşi pregătise trupele de atac. Dr Thomas Asbridge pătrunde dincolo de legendele despre aceşti titani medievali.Cruciadele ar fi trebuit să fie războaie religioase care să pună capăt tuturor războaielor, dar nu a fost aşa. Le punem într-o nouă lumină şi le analizăm, ca să aflăm ce s-a întâmplat acum opt secole.

  • Neamuri blestemate

    Blestemul dinastiilor politice. Dinastiile politice ale familiilor Bhutto din Pakistan şi Nehru-Gandhi din India au avut destine tragice, adesea comparate cu soarta familiei Kennedy din America.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

  • Blestemul aurului pierdut

    Misterul aurului din Terrarosa. Kru caută înregistrarea unei discuţii cu un tip care susţine că a găsit mina de aur a lui Slumach, în valoare de miliarde. Taylor descifrează o hartă veche, care i-ar putea duce în acel loc misterios.Un fost luptător MMA, o exploratoare indigenă şi un montaniard străbat regiunea sălbatică a Pacificului de Nord-Vest ca să rezolve un mister vechi de 100 de ani: mina de aur pierdută a lui Slumach.

  • Construcţii din alte vremuri

    Drumuri care au schimbat lumea. Roata şi drumul sunt considerate unele dintre cele mai mari victorii ale ingineriei. În 2002, arheologii au descoperit ceea ce e considerată a fi prima roată din istorie, veche de peste 5000 de ani.Piramidele, Stonehenge, Marele Zid Chinezesc, Notre Dame şi Taj Mahal. Studiem aceste minuni de inginerie din alte vremuri şi aflăm cum au influenţat construcţiile moderne.

  • Construcţii din alte vremuri

    Primele stadioane: Colosseumul. Încă din primele zile ale civilizaţiilor antice greacă şi romană, stadioanele au fost considerate capodopere în oraşele unde se ridicau. Niciunul nu era însă mai presus de Colosseumul din Roma.Piramidele, Stonehenge, Marele Zid Chinezesc, Notre Dame şi Taj Mahal. Studiem aceste minuni de inginerie din alte vremuri şi aflăm cum au influenţat construcţiile moderne.

  • Apocalipsele antichităţii

    Doggerland. Cu 8000 de ani în urmă, Doggerland, un paradis cu vegetaţie luxuriantă, a fost distrus de un singur eveniment catastrofal. Arheologia ne dezvăluie treptat secretele acestui Eden din Epoca de Piatră.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    102. Una dintre cele mai mari descoperiri palaeontologice făcute vreodată a fost în Dakota de Sud, în Hell Creek Formation, dar le-a adus doar necazuri şi suspiciuni celor care au scos-o la lumină.Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Apocalipsele antichităţii

    Vikingii din Groenlanda. Vikingii din Peninsula Scandinavă îşi stabilesc două avanposturi de succes în fiordurile Groenlandei de Sud. Acolo o duc foarte bine timp de peste 400 de ani, apoi dispar brusc şi misterios.De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Apocalipsele antichităţii

    Misterul „Popoarelor Mării". În 1200 î.Hr., perioada istoric numită „Epoca Bronzului" s-a încheiat. Cine a fost de vină? Dovezile indică valurile de triburi năvălitoare, numite „Popoarele Mării". Asta a fost oare cauza?De ce se prăbuşesc civilizaţiile? Urmărim arheologi care explorează ruine din toată lumea şi ne dezvăluie motivele pentru care unele dintre cele mai mari civilizaţii din istorie au dispărut.

  • Comori blestemate

    104. După ce descoperă în Spania artefacte vechi de 20.000 de ani, din epoca glaciară, viaţa unui om e distrusă. La Torino, în Italia, se găseşte una dintre cele mai controversate relicve creştine.Experţi de top în domeniu încearcă să dezlege misterul unor obiecte fascinante, aparent blestemate: mormântul lui Tutankhamon, Armata de Teracotă, diamantul Hope sau Camera de Chihlimbar.

  • Bettany Hughes: Comori

    Albania. Albania se află lângă Marea Adriatică şi Marea Ionică. Bettany explorează această nestemată ascunsă a Balcanilor, un tărâm cu vechi oraşe fortificate, mări sclipitoare, o istorie şi o cultură diversă.Bettany Hughes străbate lumea, căutând poveşti încurajatoare din vremea pandemiei de Covid-19. Explorăm insule şi mări, apoi urmărim săpăturile derulate la palatul lui Alexandru Macedon, în Grecia.

  • Enigme ale Egiptului

    Crimă şi pedeapsă. Acest episod explorează crime şi pedepse din Egiptul Antic. Explorăm o civilizaţie în care au existat crime comise în rândul familiilor regale, morminte profanate şi forme extreme de pedeapsă.Egiptul Antic este una dintre cele mai măreţe civilizaţii ale lumii, cu o istorie de 3000 de ani. Apelând la miracolul noilor tehnologii, decodificăm unele dintre cele mai vechi enigme egiptene.

  • De-a lungul şi de-a latul Nilului

    Oraşele pierdute din deltă. În nordul Egiptului, în largul coastei Alexandriei, pornim într-o călătorie în care descoperim poveştile incredibile a două cetăţi antice, scufundate în adâncuri, la gura de vărsare a Nilului.Aflăm mai multe despre rolul uriaş jucat de fluviul sacru în dezvoltarea Egiptului Antic. Folosind cele mai recente tehnologii, descoperim cum a evoluat acest curs de apă de-a lungul secolelor.

  • Ultimele zile înainte de capitulare

    102. 6 martie 1945: Köln e primul oraş german căzut în mâinile Aliaţilor. Stalin vrea să cucerească Berlinul înainte de sosirea altor Aliaţi. Jurnalul Wochenschau alimentează spaima faţă de Armata Roşie.Ne aflăm în ultimele o sută de zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Recapitulăm momente cruciale din ultimele zile ale celui de-Al Treilea Reich, intrat în declin, către inevitabila capitulare.

  • Conchistadorii: Ascensiune şi decădere

    Cuceriri în Caraibe. Călătoria de întoarcere a lui Columb în America începe cu vărsare de sânge, după ce el află că spaniolii lăsaţi în urma lui la Hispaniola au fost ucişi de indigenii Taíno.Cultura populară i-a zugrăvit pe conchistadori ca pe nişte pionieri curajoşi ai creştinătăţii, dar perspectiva se schimbă acum şi ne dezvăluie o poveste mai sumbră despre ascensiunea şi decăderea lor.

  • Povestea secretă a Cavalerilor Templieri

    Templierii şi diavolul?. Urmărim elementele care au conferit celebrilor Cavaleri Templieri o putere uriaşă. Ulterior, aceştia au devenit ţinta unor acuzaţii specifice, puse la cale de curtea regală a Franţei.Urmărim traseul parcurs de celebrii cavaleri templieri, care au căpătat o putere uriaşă, apoi au devenit ţinta unei campanii pline de ură, fără precedent.

  • Mistere criminale naziste

    Hermann Goering. În 1946, Hermann Goering a păcălit călăul, hotărându-şi singur soarta. Cum a reuşit să obţină o capsulă de cianură într-o închisoare de maximă securitate? Explorăm teorii legate de moartea lui.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Poveşti uitate de pe linia frontului

    Titanicul naziştilor. Joseph Goebbles a folosit luxosul pachebot SS Cap Arcona într-un film de propagandă despre Titanic, fără să-şi imagineze că şi acest vas german urma să aibă o soartă la fel de tristă ca Titanicul.Memoria noastră colectivă a pierdut o parte din poveştile celui de-Al Doilea Război Mondial. Completăm aceste goluri aducând în prim-plan eforturi de război de care nu aţi mai auzit niciodată.

  • Al Doilea Război Mondial: Bătălii pentru Europa

    Zona industrială. Septembrie 1944: Montgomery propune un plan îndrăzneţ: traversarea Rinului şi încercuirea zonei centrale industriale a Germaniei. Dacă reuşea, planul putea pune capăt războiului înainte de Crăciun.De pe plajele din Normandia până în inima celui de-Al Treilea Reich, programul vine cu poveşti uimitoare, definitorii pentru bătăliile purtate pentru eliberarea Europei de Vest din mâinile naziştilor.

  • Conchistadorii: Ascensiune şi decădere

    Cuceriri în Caraibe. Călătoria de întoarcere a lui Columb în America începe cu vărsare de sânge, după ce el află că spaniolii lăsaţi în urma lui la Hispaniola au fost ucişi de indigenii Taíno.Cultura populară i-a zugrăvit pe conchistadori ca pe nişte pionieri curajoşi ai creştinătăţii, dar perspectiva se schimbă acum şi ne dezvăluie o poveste mai sumbră despre ascensiunea şi decăderea lor.

  • Povestea secretă a Cavalerilor Templieri

    Templierii şi diavolul?. Urmărim elementele care au conferit celebrilor Cavaleri Templieri o putere uriaşă. Ulterior, aceştia au devenit ţinta unor acuzaţii specifice, puse la cale de curtea regală a Franţei.Urmărim traseul parcurs de celebrii cavaleri templieri, care au căpătat o putere uriaşă, apoi au devenit ţinta unei campanii pline de ură, fără precedent.

  • Neamuri blestemate

    Familia Kennedy. În America secolului 20 nu există familie cu un statut superior clanului Kennedy. Deşi păreau binecuvântaţi, aceşti oameni au fost parcă şi blestemaţi, căci au trecut prin evenimente tragice, bizare.De la dinastii regale cu istorii de secole până la magnaţi miliardari şi clanurile lor, acest program urmăreşte poveşti adevărate despre familii ai căror descendenţi au avut parte de o soartă tragică.

Sâmbătă

16 decembrie

  • În slujba duşmanului

    Iubire interzisă. 13 milioane de tineri au făcut muncă forţată în folosul naziştilor. Prea puţini au trăit momente de bunătate sau iubire, căci nemţilor le era strict interzis să aibă interacţiuni personale cu ei.Soarta a peste 13 milioane de europeni a fost dată uitării în anii grei de după Al Doilea Război Mondial. Ei erau copii şi tineri adulţi, smulşi din casele lor şi obligaţi să muncească pentru duşman.

  • Istoria interzisă

    Craniile extraterestre din Malta. Rămăşiţele a 7000 de oameni au fost descoperite în Hal Saflieni Hypogeum, templul neolitic din Malta. Ar putea să ne dezvăluie acest templu cine erau acei oameni şi ce s-a întâmplat cu ei?Urmărim poveşti incredibile din anale istorice, despre comori extraordinare, teorii ale conspiraţiei rezistente în timp, relicve străvechi, civilizaţii pierdute şi secrete de război.

  • Istoria interzisă

    Răstignirea lui Hristos: Dovezi reale. Răstignirea lui Hristos a schimbat lumea. Dar cât din ceea ce ştim despre acest eveniment este adevărat? Și ce răspunsuri putem găsi în Țara Sfântă, pentru a susţine povestea Bibliei?Urmărim poveşti incredibile din anale istorice, despre comori extraordinare, teorii ale conspiraţiei rezistente în timp, relicve străvechi, civilizaţii pierdute şi secrete de război.

  • Istoria interzisă

    CIA şi controlul minţii: Dosare desecretizate. Mii de oameni au fost drogaţi cu LSD de CIA. E adevărat că CIA şi-a asasinat propriii oameni, a otrăvit un întreg orăşel din Franţa, a făcut experimente pe newyorkezi şi l-a asasinat pe Bobby Kennedy?Urmărim poveşti incredibile din anale istorice, despre comori extraordinare, teorii ale conspiraţiei rezistente în timp, relicve străvechi, civilizaţii pierdute şi secrete de război.

  • Istoria interzisă

    În căutarea minelor Regelui Solomon. Sute de ani nu s-a ştiut unde erau minele Regelui Solomon, dar noi dovezi conduc spre o dezvăluire uimitoare. E posibil ca averea lui Solomon să fi provenit din minele de cupru din sudul Israelului?Urmărim poveşti incredibile din anale istorice, despre comori extraordinare, teorii ale conspiraţiei rezistente în timp, relicve străvechi, civilizaţii pierdute şi secrete de război.

  • Fasciştii şi francmasonii

    101Nazismul şi fascismul împărtăşeau ura faţă de francmasoni, cea mai puternică societate secretă a epocii lor. Aflăm de ce erau fasciştii obsedaţi de francmasoni şi ce consecinţe a avut acest fapt.

  • Fasciştii şi francmasonii

    Nazismul şi fascismul împărtăşeau ura faţă de francmasoni, cea mai puternică societate secretă a epocii lor. Aflăm de ce erau fasciştii obsedaţi de francmasoni şi ce consecinţe a avut acest fapt.

  • Hitler: Cum a început războiul

    101. În acest episod, aflăm cum Hitler i-a manipulat pe cehi şi i-a târât în jocurile lui de strategie, alături de puterile occidentale, Anglia şi Franţa, ca să obţină ce îşi propusese.Pe 12 martie 1938, Adolf Hitler şi trupele lui naziste au trecut graniţa Germaniei şi au invadat Austria. Aşa a început numărătoarea inversă care pregătea izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • Hitler: Cum a început războiul

    102. În acest episod vedem cum Adolf Hitler a târât lumea tot mai aproape de începutul unui război, atacându-i pe evreii din ţara lui şi lansând o nouă invazie militară peste hotare.Pe 12 martie 1938, Adolf Hitler şi trupele lui naziste au trecut graniţa Germaniei şi au invadat Austria. Aşa a început numărătoarea inversă care pregătea izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • Hitler: Cum a început războiul

    103. În episodul final, vedem cum a târât Hitler întreaga lume în război. Imediat ce a invadat Cehoslovacia, s-a îndreptat către următoarea lui ţintă: Polonia.Pe 12 martie 1938, Adolf Hitler şi trupele lui naziste au trecut graniţa Germaniei şi au invadat Austria. Aşa a început numărătoarea inversă care pregătea izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

  • Ultimele zile înainte de capitulare

    101. 28 ianuarie 1945: războiul atinge punctul culminant pe pământ german. Astfel încep o sută de zile de orori şi moarte, care vor secera mai multe vieţi decât toţi anii de război la un loc.Ne aflăm în ultimele o sută de zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Recapitulăm momente cruciale din ultimele zile ale celui de-Al Treilea Reich, intrat în declin, către inevitabila capitulare.

  • Ultimele zile înainte de capitulare

    102. 6 martie 1945: Köln e primul oraş german căzut în mâinile Aliaţilor. Stalin vrea să cucerească Berlinul înainte de sosirea altor Aliaţi. Jurnalul Wochenschau alimentează spaima faţă de Armata Roşie.Ne aflăm în ultimele o sută de zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Recapitulăm momente cruciale din ultimele zile ale celui de-Al Treilea Reich, intrat în declin, către inevitabila capitulare.

  • Ultimele zile înainte de capitulare

    103. 16 aprilie 1945: Armata Roşie începe ofensiva contra Berlinului. Primele lagăre de concentrare au fost eliberate de trupe britanice şi americane. 8 Mai: Al Doilea Război Mondial se încheie în Europa.Ne aflăm în ultimele o sută de zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Recapitulăm momente cruciale din ultimele zile ale celui de-Al Treilea Reich, intrat în declin, către inevitabila capitulare.

  • Mistere criminale naziste

    Nepoata lui Hitler. În cazul morţii lui Geli Raubal, nepoata lui Hitler, o anchetă grăbită a stabilit că tânăra s-a sinucis. Şi-a pus oare capăt zilelor sau a fost victima tragică a afecţiunii tiranice a unchiului ei?Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Mistere criminale naziste

    Cum a ajuns Bella în pădure?. Povestea sumbră a scheletului unei femei necunoscute, descoperit într-un copac scorburos, într-o pădure din zona Birmingham. Aflăm că şi rămăşiţele femeii, şi dosarul poliţiei au dispărut din arhive.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Mistere criminale naziste

    Hermann Goering. În 1946, Hermann Goering a păcălit călăul, hotărându-şi singur soarta. Cum a reuşit să obţină o capsulă de cianură într-o închisoare de maximă securitate? Explorăm teorii legate de moartea lui.Explorăm cele mai şocante cazuri de crimă naziste. Folosind interviuri cu experţi şi reconstituiri dramatice, fiecare episod spune o altă versiune a unei perioade istorice pe care credeaţi că o ştiţi.

  • Mussolini, primul fascist

    AscensiuneaLa 100 de ani după ascensiunea lui Mussolini, explorăm mecanismele regimului fascist şi ale represiunii politice care au împins Italia spre dezastru. Studiem arhive, imagini de amatori şi mărturii.

  • Mussolini, primul fascist

    Prăbuşirea unui dictatorLa 100 de ani după ascensiunea lui Mussolini, explorăm mecanismele regimului fascist şi ale represiunii politice care au împins Italia spre dezastru. Studiem arhive, imagini de amatori şi mărturii.

  • Fratele lui Goering

    Albert Goering, fratele lui Hermann Goering - unul dintre cei mai cumpliţi criminali de război - s-a declarat protector al celor oprimaţi. Fals sau nu? Nazistul diabolic avea un frate ca un arhanghel.

  • Femei sub steagul lui Hitler

    Din 1942 până în prezent. În 1942, femeile nu mai erau doar martori sau complici, ci jucau deja un rol foarte important, ucigător. Dar după război, femeile din cadrul Reich-ului s-au strecurat prin breşele sistemului juridic.Multe femei germane s-au implicat activ în regimul nazist. Unele au acţionat la fel de nemilos ca şi colegii lor masculini mai cunoscuţi. De ce, după război, justiţia a închis ochii la crimele lor?

  • Dosare secrete naziste

    Naziştii şi drogurile. Dosare secrete, recent descoperite, dezvăluie dimensiunile şocante ale unui program nazist pentru droguri. De la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, germanii au folosit narcotice puternice.Crimele comise de Al Treilea Reich sunt de mult investigate riguros. Dar deschizând arhive care au fost închise până acum, dezvăluim noi dimensiuni întunecate ale dorinţei de putere a naziştilor.

  • Regine care au schimbat lumea

    Regina-Fecioară: Elisabeta I. Toleranţa şi înţelepciunea reginei Elisabeta au adus în Anglia pace, prosperitate şi înflorirea culturii. Domnia şi deciziile ei o consacră drept unul dintre cei mai puternici lideri din istorie.Mult timp considerate personaje secundare într-o istorie dominată de bărbaţi, unele regine au avut totuşi o putere teribilă. Studiem şase femei care au domnit mult mai bine decât mulţi regi bărbaţi.

  • Reginele Egiptului Antic

    Regina Tiye. Regina egipteană Tiye a inspirat o revoluţie religioasă cu mai bine de 3000 de ani în urmă, aruncând Egiptul în haos, dar devenind, poate, o deschizătoare de drumuri pentru marile religii ale lumii.Celebra Cleopatra este doar una dintr-un şir lung de regine ale Egiptului, care acoperă 3000 de ani de istorie. Explorăm vieţile a trei regine din Egiptul Antic, personaje fascinante şi carismatice.

  • Iulius Cezar: Războiul războaielor

    Invazia. Iulius Cezar dorea să controleze întreaga Galie şi astfel a declanşat un şir de evenimente care aveau să-i aducă armata la un pas de înfrângere. Arheologii dezvăluie acum ce s-a întâmplat cu adevărat.Aproape toate dovezile despre Războaiele galice provin din relatarea scrisă de însuşi Iulius Cezar. Acum, istoricii şi arheologii vor să afle adevărul despre cuceririle barbare ale generalului roman.